Nå sier vi takk til Frp!

Foto: Bengt Oberger

Debatten har rast i media siden valget i fjor: Er Frp et rasistisk parti? Briter og svensker er sjokkert over at et høyrepopulistisk parti har fått regjeringsmakt i Norge, mens norske sosialdemokrater har hevdet at Frp er annerledes enn ytre-høyre partiene ellers i Europa.

Christian Stokke
Om Christian Stokke (3 artikler)
Christian Stokke er førsteamanuensis ved lærerutdanningen ved Høyskolen i Buskerud og Vestfold. Han har doktorgrad i sosialantropologi.

Jeg er ikke så opptatt av å fordømme Frp. Men jeg vil heller ikke forsvare partiets politikere og  velgere mot anklagene. De får selv avgjøre om de føler seg truffet av karakteristikken, og vise i ord og handling om hatten passer.

Hva er så rasisme? Rasisme er både maktstrukturer, kollektive tankemønstre og handlinger. Kort sagt viser begrepet til en inndeling i oss og dem, et negativt syn på de andre, og makt til å omsette dette i diskriminerende handling.

I likhet med andre former for mobbing og utestengning, defineres rasisme av mottakeren.  Med andre ord: Rasisme er relasjonelt – det er en undertrykkende handling. Uavhengig av utøverens intensjon, vil den føre til en reaksjon hos mottakeren – enten umiddelbart eller så bygges motstanden opp over tid.

Dette er status for Frp i dag: Partiet har utspilt sin rolle. De nådde toppen i 2009, og derfra vil det stort sett gå en vei – nedover. Regjeringsdeltakelsen er spikeren i kista, partiet har målbundet seg selv og solgt sin stemme mot maktposisjoner.

I mellomtiden har Frps yndlingssyndebukker blitt en naturlig del av det norske samfunn, etter harde debatter om karikaturer og hijab. Godt hjulpet av Frps provokasjoner, har norske muslimer funnet sine egne stemmer i den offentlige samtalen. De finnes i alle samfunnslag og posisjoner. De deler våre felles verdier, selv om en del av dem er mer religiøse enn enkelte majoritetsnordmenn er komfortable med.

Norge har blitt en del av verden: Et flerkulturelt samfunn der mange innvandrere er bedre  integrert enn etniske nordmenn. Arbeiderpartiet og Høyre har tatt mangfoldet innover seg,  sistnevnte noen ganger mer enn førstnevnte, og hos begge kanskje mer i ord enn i handling.  Men for alle som tar avstand fra Breiviks metoder, er utviklingen av det flerkulturelle og flerreligiøse samfunn et irreversibelt faktum. Til og med Christian Tybring-Gjedde har gitt opp.

Betyr det at rasismen er borte? Nei, selv om utviklingen går i riktig retning, er kampen mot  rasisme en prosess som aldri tar slutt. Selv om Frps strukturelle makt er begrenset, er det enkeltmennesker som har internalisert fordommer og utfører diskriminerende handlinger.

Kampen fortsetter, men den begynner med oss selv og vår egen bevisstgjøring. Vi har nemlig alle en rasist i oss. Det er ikke vår skyld, men det er vårt ansvar å gjøre noe med det.

Hvordan? Vi kan gjøre som  dagens barn og ungdom som vokser opp i et  flerkulturelt samfunn: få venner med en annen kulturell og religiøs bakgrunn og lytte til deres oppfatninger. Det er stor sjanse for at vi gjennom vennskap og dialog kan lære at det er noen forskjeller, men ikke de forskjellene vi trodde på forhånd.  Kanskje oppdager vi at vi har mest felles, og at erfaringen av rasisme er det som skiller?

Eller vi kan lytte til de mange minoritetsstemmene i offentligheten. Og da mener jeg ikke de  få høylytte personene som sier de er annerledes enn alle andre innvandrere og som «aldri har opplevd diskriminering».

Frp har gjennom sine provokasjoner hjulpet minoriteter å finne sin kritiske stemme. Nå sier vi  takk til Frp: Dere kan begynne selvransakelsen. På Skavlan nylig viste Per Sandberg seg fra en ny og menneskelig side: Når han er ferdig med politikken, vil han drive bistandsarbeid slik at  sønnen kan lære at verden er større enn Norge. Endelig et fremskritt!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.