Mest lest i 2013

Foto: Jon Sullivan

Et innholdsrikt år har gitt oss bråter av flotte artikler. Her finner du de ti mest populære samt en oppsummering av Radikal Portals første 12 måneder.

1. En Thon-pike ser tilbake
Vår mest populære tekst med over 90.000 klikk traff en nerve i befolkningen. Etter at Olav Thon hadde satt inn svære annonser for Frp i Aftenposten og nok en gang ønsket å framstille seg selv som hele Norges snille onkel var det mange som hadde fått nok. En av dem var en tidligere Thon-pike som skrev til Radikal Portal.

2. Et forsvar for sexkjøpsloven
Prostitusjonsdebatten har fått mye spalteplass på denne sida, og da var det kanskje ikke overraskende at et av disse innleggene ble en av de mest leste.

3. Borgerlønn, tiden er inne
Et radikalt forslag som har fått relativt lite oppmerksomhet i den norske offentligheten. Populært lesestoff er det i alle fall.

4. Jeg, kommentarfeltkongen
Kommentarfeltene har blitt mye diskutert. Her er det Evy Ellingsvåg som tegner et portrett av en person som bruker mye tid i på å uttrykke sine meninger på internett.

5. Rødgrønt, rødt eller grønt?
Vår trofaste bidragsyter, Tore Linné Eriksen, tar her for seg partiene med rødt og grønt i seg, og spesielt MdGs rolle.

6. Sylvi Listhaug: Praktikanten som vart landbruksminister 
Frps minister var tiltrukket av skandaler allerede før hun tiltrådte i sin post. Erling Folkvord går gjennom deler av hennes mindre heldige fortid.

7. Brev til Erna Solberg
På tross av at Erna Solbergs parti ville forby tigging flere steder i Norge fant dama, som nå har blitt statsminister, det betimelig å sende ut et tiggerbrev til tilfeldige nordmenn. En av mottakerne fant det for godt å gi henne et lite kurs i folkeskikk.

8. En liten friskusliste
En fast spalte på Radikal Portals sider har vært listene med musikk, filmer, bøker og annet. Denne kom ut etter valget og tar for seg politikere fra Frps samarbeidspartier som omtaler den nåværende partneren som rasistisk, fremmedfiendtlig, ekstremistisk og selvfølgelig høyrepopulistisk.

9. Læreren som parkeringsvakt
En kunnskapsrik kronikk om lærerens situasjon i det utskjelte måloppnåelsessystemet.

10. Tore Tvedt, afrikaner-kritiker
Antirasisme har vært en viktig sak fra Radikal Portals oppstart av og vil fortsette å være det. I denne teksten er det vår egen Olav Elgvin som tar et oppgjør med rasismen mot muslimer og hvordan den blir behandlet i media.

————————————————————————————-

Vårt første år har vært innholdsrikt og variert, noe som også reflekteres i sakene som har blitt mest lest. Like bak topp 10 finner vi artikler om trygd, rusomsorg, streik, aktivisme, arbeidsliv, prostitusjon, sosialisme og kapitalisme, noe som understreker bredden i arbeidet som har blitt lagt ned av redaksjonen og skribentene. Vi har fungert som et samlested hvor radikale mennesker har kunnet utveksle ideer og meninger, men vi har også nådd ut til folk utenfor radikale kretser. Det har vi klart gjennom å få flere av sakene våre spredt i nasjonale medier som Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen.

Langt viktigere har imidlertid den spredningen som leserne har gjort vært. Ordet om nettsida vår har spredd seg ved at sakene våre har blitt «likt» og delt i sosiale medier, noe som har gjort at viktige tekster har nådd ut til massene. Over 22.000 uttrykte sin begeistring for «En Thon-pike ser tilbake» på Facebook, noe som gjorde at Radikal Portal ble et navn på manges lepper og trådte ut av skyggen. Flere av leserne våre har også bidratt med tekster og innspill, og slik hevet kvaliteten og bredden til portalen ytterligere. Økonomiske bidrag fra våre trofaste følgere har også gjort at vi har større muligheter til å realisere viktige prosjekter. For det koster å drive Radikal Portal for det om innholdet alltid vil være gratis.

Fra den spede begynnelse har Radikal Portal hatt som mål å stå på lag med de svake i samfunnet, opptre med solidarisk ånd og jobbe for progressive løsninger på samfunnsproblemer. «Romfolk ser oss»-serien vår tilførte medmenneskelighet og nye perspektiver til en debatt som har vært preget av rasisme, hat og en voldsom énsidighet hvor den ene siden aldri har blitt sett på som annet enn et problem og aldri har hatt tilsvarsrett. Vi var raskt ute å påpekte dobbeltmoralen til den nye regjeringa og dens støttespillere etter at Erna Solberg benektet at Frp var høyrepopulistisk ved å se på hva hennes egne hadde sagt om partiet. Vi har markert oss med en rekke antirasistiske saker og vi vil kjøre en serie på dette utover vinteren og våren. Neste uke arrangerer vi debatt i Oslo: «Er Frp et rasistisk parti?» er tema på Kulturhuset tirsdag 14. januar, 18:00. Saksområdet er så betent at nesten ingen tør ta i det her til lands. Det som skrives om det er videreformidlinger av utenlandsk presses kritiske bemerkninger.

Vi vil fortsette å heve stemmen der andre tier, vi vil ta opp flere saker ingen andre vil ta i, og vi lover å stå i front i kampen for et mer rettferdig samfunn. Mye arbeid har blitt lagt ned for å få Radikal Portal dit vi er i dag og vi er svært fornøyde med hvordan vårt første leveår har utartet seg. Likevel har vi store planer for å utvikle oss videre og vi kan avsløre at vi vil utvide sidenes innhold slik at leserne kan få mer norsk radikalt nettstoff.

Takk for året som gikk, takk til alle skribentene, takk til alle som har støttet oss, takk til alle som har lagt ned arbeid for oss og tusen takk til alle leserne! Vi gleder oss til resten Radikal Portals andre år.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned