Ti filmer om ondskap

Foto: Idi Amin

Ondskap har alltid vært et mye diskutert tema. Også i filmverden har man vært opptatt av hva ondskap er og hvor den kommer fra.

Aurora Hannisdal
Om Aurora Hannisdal (2 artikler)
Frilansjournalist og -videograf.

I kinoaktuelle The Act of Killing (2012) får gjerningsmennene gjenskape massemordene på kommunister i Indonesia. Morderne får skryte av hvordan de fant opp effektive metoder å ta livet av mange på, uten å lage for mye søl. Dokumentaren har skapt kontrovers. Den har fått kritikk for at den ikke er mer systemkritisk og ser på de historiske prosessene som gjorde hovedmennene i filmen til massemordere. Filmskaperen, Joshua Oppenheimer, har svart på kritikken med at han forsøker å undersøke hva straffefrihet i kjølvannet av en blodig konflikt gjør med samfunnet.

Les også: Et folkemord å være stolt av

Først og fremst forsøker The Act of Killing å si noe om hvordan mennesker kan få seg til å begå onde handlinger. Under finner du ti filmer som alle utforsker ondskapen.

1. We Need to Talk About Kevin (2011)
Regi: Lynne Ramsay

We Need to Talk About Kevin gjør et ambisiøst forsøk på å forstå det uforståelige. Hvordan er det mulig at unge gutter planlegger og gjennomfører skolemassakrer? Filmen følger moren til en slik massemorder. Var det mangelen på moderlig kjærlighet som skapte en kald morder, eller var Kevin rett og slett bare født slik? Morens dårlige samvittighet driver hele filmen, og til slutt sitter både hun og sønnen igjen uten svar på det store spørsmålet: hvorfor?

2. Funny Games (1997)
Regi: Michael Haneke

I vakre omgivelser, akkompagnert av klassisk musikk driver kjedsomheten to privilegert unge menn til å kidnappe velbemidlede familier og holde dem fanget på deres harmoniske feriesteder. I Funny Games beskriver Haneke en ondskap som er så apatisk, så følelsesløs at den skremmer mer enn selv de mest oppfinnsomme torturmetoder.

3. Clockwork Orange (1971)
Regi: Stanley Kubrik

Clockwork Orange er skolebokeksempelet på film som utforsker ondskap. Den følger Alex som sammen med gjengen sin utsetter tilfeldige britiske innbyggere for voldtekt og ultravold. Etter et møte med lovens lange arm blir Alex gjennom rehabilitering ute av stand til å utøve vold. Spørsmålet filmen stiller er om Alex virkelig er god når han ikke lengre har mulighet til å være ond?

Samme år som Kubrik slapp filmen, gjennomførte Philip Zimbardo The Stanford Prison Experiment der unge menn var forsøkskaniner i et atferdsstudie der halvparten var fanger og halvparten fangevoktere. Etter bare et par dager begynte fangevokterne å bruke til dels sadistiske metoder for å kontrollere fangene. Zimbardo mente å ha vist hvordan alle har evner som gitt omgivelsene kan utvikles til ondskap.

Les også: Ti filmer om overvåkning

4. General Idi Amin Dada (1974)
Regi: Barbet Schroeder

Denne utrolige dokumentaren følger en av Afrikas mest beryktede diktatorer. Filmskaperen selv har kalt dokumentaren et selvportrett, siden det ikke hadde vært mulig å lage filmen uten Idi Amins velsignelse og den til dels er iscenesatt av diktatoren selv. Diktatoren, som ble kalt ”Afrikas slakter”, er mest kjent for etnisk forfølgelse, drap og tortur på politiske motstandere og en total økonomisk skakkjøring av Uganda. Under Idi Amin ble sannsynligvis mer en 300.000 mennesker systematisk drept.

5. Apokalypse nå (1979)
Regi: Francis Ford Coppola

Filmen, som bare kan ses med Joseph Conrads Heart of Darkness (1902) som bakteppe, beskriver ondskapen som finnes i naturen og i dyreriket, og som gjennom krig og elendighet med letthet smitter over på mennesket. Coppola har flyttet handlingen fra dypet av Kongo til Vietnam-krigen, der en soldat får det håpløse oppdraget å finne den eksentriske oberst Kurtz.

6. Breaking bad (2008-2013)
Regi: Vince Gilligan

Siste episode av Breaking bad ble sendt i september. Tv-serien om kjemilæreren som bygger opp et narko-emperie har blitt enormt populær, og skiller seg fra andre populære serier som beskriver mennesker i kriminelle miljøer (The Sopranos, The Wire), ved at seerne utvikler sterk antipati med rollene. Skyler, Walter Whites kone, omtales som en av de mest forhatte rollefigurene som noen gang har vært med i en tv-serie.

7. The Hunger Games (2012)
Regi: Gary Ross

The Hunger Games er den nye fantasy-storsatsningen. Film nummer to er kinoaktuell og det er planlagt to filmer til i serien. Filmene har blitt utrolig populære blant ungdom, til tross for at filmens plot er gravalvorlig. Som i Battle Royale (2000) blir en gruppe ungdommer plassert på en øy med beskjed om at det bare er en måte å komme levende av øya – alle de andre må være døde. ”The hunger games” er en årlig konkurranse, og hele verden følger spent med. Filmen tar et oppgjør med vanlige menneskers kikkermentaliteten som massemedia anno 2013 melker for alt den er verdt. Er man delaktig i onde handlinger når man lar seg underholde av dem?

8. Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (2006)
Regi: Stanley Nelson

Dokumentaren forteller historien om kultlederen Jim Jones som brakte med seg medlemmer til bosettingen Jonestown i Guyana, der han orkestrerte et kollektivt masseselvmord ved å gi medlemmene en Flavor Aid-drikk med cyanid. Filmen beskriver hjernevaskingen som førte til det største kult-selvmordene i nyere historie. 909 mennesker ble drept, av dem var 303 barn.

9. The Shining (1980)
Regi: Stanley Kubrik

Kubrik løfter alle steiner i jakten på sannheten om ondskapens natur, fra systemkritisk gangsterfilm (Clockwork Orange) til psykologisk grøsser (The Shining). En familie sitter fast i en snøstorm på et hotell. Der transformeres en snill familiefar, spilt av Jack Nicholson, til en frådende demon som er ute etter sin egen familie. Kubrik tar med The Shining opp den vanskelige problemstillingen om skyldspørsmål når gjerningsmannen lider av vrangforestillinger.

10. Play (2011)
Regi: Ruben Östlund

Kan det å forholde seg passiv til urettferdighet kalles ondskap? Svenske Ruben Östlund har laget filmer som beskriver den skandinaviske uviljen til å skille seg ut i mengden. I De ufrivillige (2008) befinner rolleinnehaverne seg i ulike situasjoner der mangelen på ærlighet og handlekraft på ulikt vis skaper ubehageligheter. I Play rekonstruerer Östlund barneranene som fant sted mellom 2006 – 2008 i Gøteborg. I mer en 40 tilfeller ranet unge gutter med innvandrerbakgrunn velbemidlede hvite gutter. Play beveger seg i grenseland mellom dokumentar og fiksjon.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned