– Dette blir din siste dag

Foto: Jerry MaguM Porsbjer

Jeg har opplevd å bli truet på livet på grunn av noe jeg mente. Vedkommende ønsket at jeg skulle holde kjeft og trekke meg tilbake. Jeg gjorde det motsatte.

Ingvar Kolbjørnsen
Om Ingvar Kolbjørnsen (6 artikler)
Ingvar Kolbjørnsen er filmskaper.

Det er lørdagskveld, i november 2011. Jeg setter meg ned foran datamaskinen, logger inn på mailen min, og skummer gjennom mailene i innboksen. Plutselig oppfatter øynene mine ordene «bli din siste dag». Det strammer seg til i kroppen min.

Jeg er generalsekretær i Ungdom mot rasisme og har vært engasjert i asylpolitikken siden sultestreiken til afghanerne i 2005. Jeg har gjort alt fra å lage film om asylpolitikk til å arrangere aktiviteter på asylmottak, slik at beboerne skulle få en mer verdig hverdag.

Jeg anmelder drapstrusselen

To dager etter drapstruslene tar jeg meg fri fra jobben for å gå på politistasjonen og anmelde drapstrusselen. Jeg forteller politikonstabelen bak skranken om årsaken til at jeg er der, og han virker forskrekket når han sier at det er så alvorlig at jeg skal få komme inn og snakke med en betjent på bakrommet.

Mens jeg går på gata senere på dagen, legger jeg merke til alle menneskene som går rundt meg. Er en av dem personen som ønsker meg til livs? Kanskje kommer han listende bak meg og vil stikke meg ned mens jeg ser en annen vei? Jeg har fortalt det til familien min, og de blir selvfølgelig redde. Redselen sitter i meg rundt en uke, men så begynner jeg å glemme. Det går en uke til før jeg får et brev om at saken er henlagt på grunn av manglende informasjon om hvem det var som sto bak.

Jeg ønsker et åpent samfunn

Å være politisk engasjert ungdom i dag kan være skummelt. Jeg og flere jeg kjenner har opplevd å bli kontaktet av fremmede som vil true oss til taushet. De håper at frykten skal gjøre at vi slutter med det vi brenner for. Det er mye kraft i å være politisk engasjert ungdom, og derfor tyr de til så fæle midler som trusler.

Et demokrati er bygget på at folket skal ha mulighet til å delta i debatten. Når noen truer andre for å få dem til å holde kjeft, ødelegger det åpenheten og tilliten demokratiet er bygget på. Disse menneskene ønsker ikke et godt samfunn for oss alle. De ønsker et samfunn der noen av oss skal ha flere rettigheter enn andre. Men jeg ønsker dem de samme rettighetene som meg selv, til tross for det de gjør, og jeg håper de forstår konsekvensene og heller går inn i debatten på en ryddig og hederlig måte. Jeg ser frem til den debatten.

Vi må vinne over hatet

Dersom den umenneskelige politikken til flere av de norske partiene får fortsette, vil det bli verre. I hodet mitt er det en helt klar link mellom det å hate innvandrere og det å hate hverandre. Åpner man for det ene, blir det mye lettere å gjøre det andre også. Jeg har i det siste opplevd oftere og oftere at mennesker rundt meg blir truet. Min venninne og arbeidskollega Florence ble nylig truet, de ba henne holde munn. Hun har turt å stå frem. Det ønsker jeg også. Jeg håper flere kan gjøre det, og at vi sammen kan vinne over hatet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned