Når nynazistene marsjerer

Siden mai i år har nynazister ukentlig marsjert i anti-roma-demonstrasjoner i forskjellige byer i Tsjekkia. Anti-nazister mobiliserer, men situasjonen er ekstremt alvorlig.

Anne Marie Mollén
Om Anne Marie Mollén (4 artikler)
Anne Marie Mollén jobber som rådgiver ved Antirasistisk Senter.

Foto: Zoetnet

Nylig var jeg med organisasjonen Konexe til Ostrava, Tsjekkias tredje største by, for å beskytte romfolket mot demonstrantene. En sterkere opplevelse skal du lete lenge etter.
Ostrava har rundt 300 000 beboere, hvorav 10-30 000 er roma. Romfolket i Ostrava lever stort sett i fattigdom, plassert i egne områder, tidvis omtalt som gettoer. Mange familier bor også i sosialbygg, med hele familier samlet i små, trange leiligheter. Den tsjekkiske befolkningen er generelt sett svært negative til roma, de ser dem son en trussel mot deres arbeidsplasser og samfunn, og beskylder dem for å være nomader som nekter å assimilere seg i det tsjekkiske samfunnet.

Roma til gasskamrene
Anti-roma demonstrasjonene samler nynazister og høyreekstremister fra hele landet. De følger gjerne samme mønster: Ekstremistene samles på torg i byen hvor det holdes hatefulle taler, før de marsjerer mot områder der romfolk bor. En betydelig andel av deltagerne er representanter for «folk flest», så antallet demonstranter vokser fra begynnelse til slutt.
Mens de marsjerer, ropes slagord som ”roma til gasskamrene”. Ved flere anledninger har sosialboliger for roma blitt angrepet. Demonstrasjonene ender gjerne med åpne gatekamper mellom politiet og nynazistene. Så langt har politiet klart å stoppe demonstrasjonene før de når romfolket, men det har vært nære på ved flere anledninger.

Stopper nazistene
I Ostrava på mandag var rundt 300 nynazister samlet for å marsjere. Samtidig arrangerte Konexe sammen med Blokujeme! (Blokker marsjene!) to grupper med motdemonstranter som skulle hindre nynazistene fra å nå romfolket.
Vår hoveddemonstrasjon ble holdt på en plass et lite stykke fra der den største gruppen med roma bor i Ostrava. Her ble det satt opp en scene for musikk og appeller, med håp om at vi også ville klare å dekke over ropene fra nynazistene. Den andre mindre gruppen stod ved en sosialbolig for romfolk som tidligere hadde blitt angrepet av nynazister.
Ved å plassere oss lovlig disse to stedene, med møtereservasjon for stedet, var politiet pliktet til å beskytte oss. Det vil si at politiet ville blokkere nynazistene et par hundre meter unna, slik at de aldri ville nå frem for å angripe romfolket.

Nazistene løp i redsel
I første omgang prøvde politiet å stoppe nynazistene fra å marsjere ved å blokkere dem på plassen der de var samlet. Det lyktes dessverre ikke, så dermed begynte gruppen å marsjere mot sosialboligen der vi stod. Heldigvis fungerte planen vår, og nazistene ble stoppet og blokkert et par hundre meter unna sosialboligen.
Vår gruppe ved hadde dermed «vunnet». De redde familiene og små barna som bodde der var beskyttet, både fra vold og uhyggelige slagord.
Dermed gikk vi i samlet tropp tilbake til hoveddemonstrasjonen for å støtte gruppen som var der. Etter å ha gått forbi nazistene og politisperringene og vel fremme ved scenen, ble vi møtt av et syn: et stort antall roma hadde sluttet seg til demonstrasjonen og rundt 500 personer kom mot oss og ropte ”ingen rasisme”, ”dette er vårt hjem” og ”svarte og hvite, stå samlet!”
Det eneste vi kunne gjøre var å gå jublende med dem, forbi politisperringene og ut i gatene. Med 500 av oss, var vi langt flere enn nynazistene, og vi så flere av dem løpe nedover gaten i redsel. Noen ble værende, men våget ikke gjøre noen ting.
Samlet gikk vi tilbake til sosialboligen hvor familiene hadde vært redde hele dagen. Da de hørte jubelen og slagordene utenfor åpnet mange vinduene og vinket og smilte. Gleden hos romfolket og alle oss andre som hadde deltatt i blokaden var enorm.

Vi tok over gatene
Dette var første gang Konexe og andre motdemonstranter hadde en så klar seier i møte med høyreekstremistene. Vi tok over gatene i Ostrava denne dagen. Kanskje har vi stoppet nynazistene fra å marsjere der igjen. I hvert fall har romfolket i Ostrava funnet sin stemme og står i dag sterkere oppreist enn noen gang før. ”Hvis nazistene kommer tilbake vil vi være fire ganger så mange som demonstrerer mot dem”, fortalte en gutt fra nabolaget.

Frykter massakre
Samtidig er det viktig å huske at dette ikke er slutten på anti-roma-demonstrasjoner i Tsjekkia. Situasjonen er fortsatt ekstremt alvorlig og nynazister vil etter all sannsynlighet fortsette å marsjere i andre byer, og også kanskje returnere til Ostrava.
Hva vil skje den dagen politiet ikke klarer å stoppe nynazistene fra å nå romfolket? ”Vi frykter det kan bli en massakre”, forteller en av organisatorene bak blokaden.

Folk viste oss fingeren
Noe av det som slo meg den dagen var hvor lite det tsjekkiske folket brydde seg om det som skjedde. De fleste ignorerte oss. Andre viste oss fingeren og ba oss overlate romfolket ”til den skjebnen de fortjener”.
Med denne mangelen på støtte fra den tsjekkiske befolkningen er det vanskelig å se hvordan situasjonen kan forbedres. Tiltak må settes i verk for å forandre den generelle mentaliteten. Hvis nynazistene ikke finner støtte i folket, vil etter all sannsynlighet anti-rom-demonstrasjonene også stoppe.

Engasjement trengs
Her kan vi bidra. I Europa i dag er det generelt mye hat og negativ omtale av romfolket. Dette har vi også sett i Norge. Si i fra! Hvis vi reagerer hver gang roma blir generalisert og omtalt på rasistisk vis eller, som i Tsjekkia, fysisk og verbalt angrepet, kan vi med tid og engasjement forhåpentligvis bedre situasjonen for romfolket i Europa.

Video:
Se video fra en tidligere anti-roma-demonstrasjon her.

Økonomisk støtte
Konexe er en av organisasjonene som stiller opp som «menneskelige skjold» mellom høyreekstremister og romfolk i Tsjekkia. Konexe har et desperat behov for økonomisk støtte. Donasjoner kan sendes til Konexe via bankoverføring:
Reference: «Roma empowerment instead of hate rallies».
Account Name: o.s. Konexe.
IBAN: CZ43 2010 0000 0025 0027 1703.
BIC NO: FIOBCZPPXXX.
Bank Address: Fio Baka, a.s., V. Celnicki, 1028/10, Prague 1, Czech Republic.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned