Samvittighetsfanger på en klode som koker

Foto: Paul Hilton/Greenpeace USA

30 Greenpeace-aktivister risikerer 15 år i fengsel fordi de varslet om farene ved oljeboring i Arktis.

Truls Gulowsen
About Truls Gulowsen (8 Articles)
Truls Gulowsen er leder for Greenpeace i Norge, men kommenterer andre samfunnspørsmål for egen regning.

En gruppe Greenpeace-aktivister sitter nå på en iskald fengselscelle i Russland etter å ha demonstrert mot global oppvarming. 28 aktivister og to frilans-fotografer er varetekstfengslet i to måneder, og hittil har 14 av dem blitt siktet for piratvirksomhet, som kan straffes med inntil 15 år i fengsel. Grunnen er at de var med på en fredelig demonstrasjon mot oljeplattformen som kan bli den første til å pumpe opp olje i Arktis.

Den russiske oljegiganten Gazprom forsøker å kneble aktivistene og alle andre som tar til orde mot oljeboring i Arktis. Sammen med andre oljeselskap, som Statoil, vil Gazprom helst unngå internasjonal oppmerksomhet om oljekappløpet i Arktis.

 

Russisk rulett

Den nyeste klimarapporten fra FN er siste påminnelse om at vi allerede har funnet langt mer olje, kull og gass enn klimaet tåler at vi tar opp. Vi må la to tredeler av det vi alt har funnet bli i bakken om vi skal ha bare 50 prosent sjanse for å nå togradersmålet, ifølge det Internasjonale Energibyrået. Dette vet oljeindustrien godt, derfor er det nok mer fristende å stemple klimaaktivister som pirater enn å bli konfrontert med at de selv spiller russisk rulett med klima og miljø.

Oljeplattformen Greenpeace demonstrerte mot er eid av den russiske oljegiganten Gazprom. Området hvor den står er kjennetegnet av ekstremt vær: Temperaturer ned mot minus 50 grader og is til stede to tredeler av året, gjør det vanskelig å rydde opp hvis det skulle skje en ulykke. Det hjelper heller ikke akkurat at nærmeste oljevernberedskapsbase er 1 000 kilometer unna, og at dette utstyret bare fungerer i isfrie perioder. Oljeselskapet er heller ikke kjent for å ha sikkerhet i fokus, og de har en mangelfull oljeberedskapsplan. Det er dermed ikke et spørsmål om, men når vi får en oljeulykke i Arktis.

 

Åpenbart ikke pirater

18. september klatret to aktivister opp på oljeplattformen som kan bli den første til å pumpe opp olje i Arktis. Dagen etter ble Greenpeace-skipet Arctic Sunrise ulovlig bordet av bevæpnet russisk kystvakt mens det befant seg i internasjonalt farvann, så ble skipet tauet til havna i Murmansk. Det tok fire døgn å taue skipet, den samme avstanden som må tilbakelegges når oljevernutstyr må fraktes til oljeplattformen hvis det skulle skje et oljeuhell.

Anklagene om piratvirksomhet er absurde for en organisasjon som i over 40 år har jobbet ikke-voldelig for en fredligere og mer bærekraftig verden. Det mener også en rekke uavhengige jurister som har gått ut og støttet oss. President Putin har selv uttalt at aktivistene «åpenbart ikke» er pirater, så vi forventer at han rydder opp i disse absurde anklagene.

På lørdag holdes det globale støttemarkeringer for de fengslede aktivistene. I Oslo møtes vi foran Stortinget kl 18.00. Bli med å vis solidaritet med arktis-heltene og støtt dem i kampen for et oljefritt Arktis! Og om du ikke alt har gjort det, send brev til den russiske ambassaden og krev at aktivistene frigis.

Støtt aktivistene og bli med å kreve et oljefritt Arktis her.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned