Når livet går opp i Røyk

Ofte er store utgifter for tobakk forbundet med allerede dårlig økonomi.

Anja Askeland
Om Anja Askeland (5 artikler)
Anja Askeland har bachelor i utviklingsstudier fra Universitetet i Bergen. Hun er leder i Borgerlønn BIEN Norge og sekretær i Basic Income Earth Network (BIEN).

Foto: Ed Schipul

Det er et ganske enkelt regnestykke i grunnen. Som sosialklient mottar man omlag 5000 kroner å leve av i måneden i tillegg til husleie og strøm. En 20-pakning med sigaretter koster omlag 100 kroner. Hver måned har 30 dager, det er ikke uvanlig å røyke en pakke om dagen. Hvis det er slik, vil 3000 av 5000 kroner gå opp i røyk hver måned og sosialklienten har 2000 kroner til å dekke mat, klær, tannlege og alle andre utgifter som kommer hver måned.

De månedlige livsoppholdssatsene Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) har regnet seg frem til er 7200 kroner for en voksen. Dette skal inkludere mat, klær, helse, media og lignende. De har heller ikke lagt inn de ekstra kostnadene som følger med røyking.

Med SIFO-satsene ville røykeren ha 4000 kroner å klare seg med i måneden til andre utgifter. Det er faktisk dobbelt så mye. Sigaretter er uforholdsmessig dyrt i forhold til andre utgifter. Alle er enige om at boutgiftene er veldig høye i Norge og særlig i byene. Ekstrautgiftene til en røyker er nesten som å betale to husleier.

Den oppvakte, og kanskje noe moralske, leser spør kanskje om hvorfor personen ikke bare slutter å røyke? For det er jo dumt å bruke så mye penger på røyk når man ikke har nok til å dekke alle sine andre behov. Det er rett og slett ikke en fornuftig prioritering.

I tillegg vil sosialklienten sannsynligvis havne i gjeld, og når endelig sosialstønaden blir utbetalt for neste måned, må det meste gå til å betale venner og kjente tilbake skylden. Dette er jo svært viktig, ellers får man ikke hjelp neste gang man trenger det – noe som ikke nødvendigvis er så lenge til.

Dette kan føre til at gjelden blir høyere for hver utbetaling, og denne personen er i en nedadgående spiral, hvor han mister mer og mer kontroll over livet sitt. For å motta sosialstøtte, må alle andre muligheter være brukt, og man har ingen reserve om noe skulle skje.

Som røyker er man i tillegg slave for Kong Nikotin og man vet at denne kongen krever en svært høy skatt. Kong Nikotin tar en stor del av røykerens selvfølelse og kontroll over eget liv. Alle vet at det er skadelig å røyke, det er også et symbol på manglende viljestyrke og selvrespekt. Da blir det lett til at depresjonen kommer snikende under huden, noe som kan føre til at man tar en ekstra røyk eller fem om kvelden, for slik å utsette morgendagens problemer en liten stund – sammen med sin illojale hersker.

I tillegg tar den norske stat en skyhøy skatt på dette fremdeles lovlige produktet. Den skyhøye skatten på tobakk er veldig usosial og gir ekstra vekt til børen når man er fattig.

Det er nok nå! Slutt med denne mobbingen av fattige og røykere. Gi dem heller en mulighet til å ta opp kampen med kong Nikotin når de selv vil! Innen da må man ha en mulighet til å leve et verdig liv. Reduser skatt på tobakk og hev alle trygder og ytelser som faller under SIFOs sats for livsopphold.

Det skal ikke alltid så mye til. Å kjenne at man har kontroll over eget liv kan hjelpe mange.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Når livet går opp i Røyk

 1. AvatarAkbar Kulturmarxist Grande // 2013-09-21 kl 21:59 //

  Det er typisk feige politikere å sende regninga og avgiftene til de som røyker.
  ( Som om ikke de betaler en høy nok pris i form av nedsatt helse og kortere liv.) Hadde politikerne hatt baller så hadde de satt inn støtet mot tobbaksprodusentene, de som profitterer på at folk blir hekta på Nikotin.
  Ta for eksempel mangemilliarderen Phillip Morris; I tillegg til å pushe Malboro og Petterøe’s, pusher han Maarud potetgull, Non Stop, Freia Melkesjokolade, Firkløver, Kvikk Lunsj, Krokanrull, Smil, Twist og Kong Haakon. Toblerone mange andre særdeles lite helse bringende varer. Likevell lar norske politikere han opperer nærmest skattefritt i landet med sitt multinasjonale selskap KRAFT. Det annslås at Philip Morris Int. har 26 % av det globale markedet om en ser bort fra USA og Kina. Mellom 1970 og 2007 økte volumet fra 87 milliarder til 850 milliarder sigaretter!!!!

 2. AvatarChristos Poulakis // 2013-12-21 kl 20:51 //

  Helt enig. Tobakksavgiften har sluttet for lengst siden å dekke helsekostnadene som røyking medfører og har blitt en dum asosial avgift som rammer de fattigste som velger å røyke. Røykeslutt er en prosess som medfører mye angst og konsentrasjonsforstyrrelser, og mange av de fattige har ikke mulighetene til å utsette seg for enda mer angst, da de har no av det fra før…

 3. rofl. jeg får penger i måneden grunnet genetisk sykdom. den dagen røyking er en sykdom og ikke en luksus. så lurer jeg

Kommentarfeltet er lukket.