10 personer som burde sitte i fengsel i stedet for Bradley Manning

Hvem er de virkelige kriminelle? Her er en liste.

Bilde: Beverly & Pack

30. juli dømte en militær domstol Bradley Manning skyldig i 19 av de 21 anklager mot ham. Selv om han ble frikjent for ”å hjelpe fienden”, den mest alvorlige anklagen, risikerer Manning fortsatt en dom på over 100 års fengsel.

Det er absurd at den amerikanske regjeringen vil tiltale Manning, en varsler som avslørte krigsforbrytelser gjennomført av det amerikanske militæret og deretter forsøkt tildekket. Nedenfor er en liste over et 10 personer som burde sitte i fengsel i stedet for Bradley Manning.

1. George W. Bush var president i USA fra 2001-2009, etter at han vant det tvilsomme 2000-valget. Bush sto bak 2001-invasjonen av Afghanistan og 2003-invasjonen av Irak. Han er ansvarlig for at godt over en million mennesker er drept i disse krigene. Han var også den første presidenten som åpent spyttet på Geneve-konvensjonen, som meisler ut grenser for hvordan en krig kan føres. I 2002 støttet han det mislykkede kuppet i Venezuela, og i 2004 sto han bak kuppet og den påfølgende okkupasjonen av Haiti.

2. Tony Blair var britisk statsminister og en av hovedarkitektene bak angrepet og massemordet på irakerne, som begynte i 2003. Flere hundre tusen mennesker døde etter det ulovlige vestlige angrepet på landet. Blair var også en av arkitektene bak Nato-angrepet på Serbia i 2009, som resulterte i tusener av døde, og som skapte en presedens for såkalte humanitære intervensjoner.

3. Dick Cheney var visepresident og spilte en sentral rolle under den morderiske invasjonen og okkupasjonen av Irak. Cheney er blitt titulert som visepresidenten for tortur, ettersom han sto bak vedtaket om tortur som en offisiell statlig politikk. Torturen ble iverksatt blant annet på Bagram-basen i Afghanistan, i Abu Ghraib i Irak, på Guantanamo og i såkalte sorte hull i en rekke land. Før han tiltrådte var administrerende direktør i energikonsernet Halliburton og utnyttet den brutale okkupasjonen av Irak til å belønne sine tidligere forretningsforbindelser.

4. Barack Obama er, i rak motsetning til hva Nobelkomiteen sier, en krigsforbryter. Han har gjort krigen i Afghanistan til sin, og har gjennom hele sin presidentperiode forlenget lidelsene til afghanerne. Han har utvidet krigen til også å omfatte Pakistan, hvor ubemannete droner terroriserer og dreper lokalbefolkningen. Ikke bare har han opprettholdt torturbasen på Guantanamo, han støttet og legitimerte Israels angrep på Gaza i 2008-09 og sto i 2011 bak Nato-angrepet mot Libya.

5. Anders Fogh Rasmussen ble i 2009 utnevnt til generalsekretær i NATO, etter at han trakk seg som statsminister i Danmark. Som statsminister var Rasmussen en ivrig støttespiller av den amerikansk-ledete invasjonen av Irak i 2003. I 2011 var det Rasmussen som ledet den vestlige Nato-invasjonen av Libya, som drepte anslagsvis 30.000 mennesker.

5. Luis Posada Carriles begynte sin karriere som torturist for Venezuelas nå nedlagte DISIP hemmelige politi, men ble snart en sentral skikkelse i den CIA-støttede kampanjen for kontrarevolusjonær terrorisme mot Cuba. Sammen med sin medskyldige Orlando Bosch, utførte han bombingen av Cubana Airlines flight 455 i 1976 og drepte alle de 73 personene om bord. Han bor nå i Miami.

6. Lamar McKay var sjef for British Petroleum i USA under oljesøl-katastroften i 2010. Bakgrunnen var blowouten på den mangelfullt konstruerte boreriggen, Deepwater Horizon. Eksplosjonen på plattformen drepte 11 arbeidere. Hundrevis av millioner liter olje fylte Mexicogolfen i løpet av de neste tre månedene og ødela både miljøet og en rekke lokalsamfunn langs Gulf Coast.

7. Percy Mahindra Rajapaksa er Sri Lankas president og ansvarlig for folkemord mot tamiliene i 2009-2010. I 2011 slapp Ban Ki-moon, generalsekretær i FN, en rapport som viste at så mange som 40.000 folk ble massakrert i de siste ukene av krigen mellom Tamil-tigrene og regjeringsstyrkene.  Flere journalister filmet bevis på bombing av sivile, henrettelser og overgrep. Kvinnelige tamilkvinner ble voldtatt og myrdet.

8. Ehud Olmert, daværende statsminister i Israel, ga i januar 2009 ordren om en bakkeinvasjon av verdens mest tettbefolkede område, Gaza-stripen. Invasjonen fulgte etter en uke med luftangrep, som resulterte i 446 drepte palestinere. Personell fra Røde Kors og internasjonale journalister ble av Israel nektet innreise til Gaza-stripen, og innen angrepet var over, var 1400 barn, kvinner, eldre og andre sivile drept av Israel.

9. Rupert Murdoch er mediabaronen og multimilliardæren som aldri har vært borti en krig han ikke likte. Han er medansvarlig for Vestens krigsforbrytelser og overgrep gjennom den aktive støtten og legitimeringen gjennom sitt globale nyhetsimperium.

10. George Zimmerman drepte 17-årige Trayvon Martin den 26. februar 2012, i Sanford, Florida, mens Martin gikk hjem fra nærbutikken. Zimmerman kom ut av bilen sin væpnet med en pistol, og fulgte etter den ubevæpnete Trayvon mens han mumlet rasistiske fornærmelser om «punks» som «alltid kommer seg unna». Han ble frikjent av en jury dominert av hvite og uttrykte «ingen anger» for sitt kaldblodige mord. Han har tvert imot gått så langt som å kreve at svarte nabolagsmiljøer ber han om unnskyldning etter den opprørende frifinnelsen.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned