10 filmer om overvåkning

Edward Snowdens avsløringer har gitt oss nytt innblikk i hvordan vanlige borgere blir overvåket i det daglige. I filmens verden har statens og andres snoking alltid vært et viktig tema.

Bilde: Satirisk famstilling av NSAs logo. Illustrasjon av Hugh D´Andrade.

1. 1984
Basert på George Orwells dystopiske mesterverk med samme tittel. Overvåkningen er total i Oceania og det kan vise seg at staten kjenner deg selv bedre enn du gjør selv siden Storebror hele tiden ser deg og former tilværelsen du lever i. Se traileren her.

2. Enemy of the State
Will Smith havner midt i et drama hvor det viser seg at et et nasjonalt overvåkningsorgan har drept en folkevalgt for å få gjennom en lov som utvider deres muligheter til overvåkning. Det er selveste NSA som er den store stygge ulven og på tross av at de har kontroll over nesten alt tar den heroiske Smith opp kampen mot Goliat. Se filmen her.

3. Brazil
I Terry Gilliams framtidsfilm av et byråkratisk helvete blir en uskyldig dagdrømmer offer for myndighetenes vrede og mistanke etter flue som setter seg fast i en printer gjør at en fil skrives ut ved mistak. Dette får vår helt til å å stifte bekjentskap med den en av statens fremste fiender, terrorist og air condition-eksperten Tuttles, spilt av Robert de Niro. Se flimen her.

4. The Dark Knight
I denne filmen er det helten som får lov til å meske seg i telefonsamtalene til alle i hele Gotham City. På tross av at mye av handlingen går ut på at den grusomme Jokeren får selv den mest edle til å ty til ondskap, går det relativt greit når den svartkledte frelseren – tross sine indre demoner – får tilgang til sensitivt materiale om alle og enhver. Se traileren her.

5. Metropolis
Ansett som den første spillefilmen i science-fictionsjangeren har dette legendariske verket fra 1927 gått inn i historien på mer enn én måte. Handlingen dreier seg rundt den diktatoriske og hensynsløse Joh Fredersen som er metropolens hersker. Byens arbeidere holder oppe den styrende klasses velstand, men har grenser for hvor mye undetrykking de kan tåle. Fredersen holder arbeiderne under kontroll ved hjelp av tett oppsyn, men når hans sønn en dag skjønner alvoret ser man at det bobler under overflaten. Se filmen her.

Les også: Snowden, suverenitet og servilitet

6. Demolition Man
I et ikke-voldelig San Angeles i 2032 er alles oppførsel under konstant oppsyn. Den følelsesløse tilværelsen låner mange elementer fra Aldous Huxleys Brave New World. Vi kan avsløre at ikke-volden blir avbrutt når Wesley Snipes og Sylvester Stallone tines opp og slippes løs. Se traileren her.

7. De andres liv (Das Leben der Anderen)
En østtysk agent fanges opp av intrigene og privatlivet til personene han er satt til å overvåke. En indre kamp mellom profesjonalitet, troskap mot systemet og medmenneskelighet på den andre siden portretterer en mann fanget i sin rolle. Se traileren her.

8. Modern Times
I Charlie Chaplins ultimate klassiker blir den stakkars fabrikksarbeideren Little Tramps kamp for overlevelse i den moderne, industrialiserte verden. Etter overvåkning av arbeiderne blir den forvirrede fabrikksabeideren feilaktig arrrestert for kommunistisk agitasjon og fengslet. Se Chaplin på jobb i fabrikken her.

9. Avlyttingen (The Conversation)
Gene Hackman spiller rollen som en paranoid overvåkningsekspert som får en samvittighetskrise når han mistenker at paret han spionerer på vil bli drept. Francis Ford Coppola står for regien i thrilleren fra 1974. På tross av at den vant gullpalmen i Cannes kom den noe i skyggen av en annen Coppola-film som kom ut samme år, Gudfaren del 2. Se traileren her.

10. Caché
Et velstående ektepar blir flimet av en ukjent og får videoene tilsendt. Michael Haneke beskriver ubehaget ved å ha en som ser på og en som vet. Se traileren her.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned