5 (rosa)blogger som gjør deg smartere

Skjermbilde fra bloggen Sisteplass.

Rosabloggere, kanskje spesielt de på blogg.no, har fått et rykte som dumme og overfladiske, men er gjerne unge jenter som skriver om sin egen hverdag og sine egne utfordringer.

Camilla Kitty Karlsen
Om Camilla Kitty Karlsen (4 artikler)
Camilla Kitty Karlsen studerer kjønnsstudier med spesialisering i historie ved Universitetet i Bergen.

Derfor vil jeg gjerne drepe denne myten ved å sette lys på fem gode blogger du definitivt burde lese for å bli klokere på unge jenter, spiseforstyrrelser, hvordan det er å være lesbisk og mye mer. Først ut kommer Sisteplass, en ung jente fra Kristiansand som bryter en del med vanlig rosablogging, og som på grunn av dette har havna helt øverst på blogglisten på blogg.no. Hun blogger humoristisk og vanlig om en ung jentes hverdag, men klarer likevel inni der å ta opp problemer som rammer mange andre unge jenter. Bloggen har blitt såpass populær fordi folk kjenner seg igjen i situasjonene hun beskriver. Derfor fortjener hun virkelig en plass på denne listen.

Så vil jeg sette søkelys på en litt alvorligere blogg, Uperfekte Jenter, laget av et vennepar som blogger om litt av hvert. De tar ofte opp feministiske tema som sex og voldtekt, men bloggen deres er også full a gjesteinnlegg, om blant annet homofili og andre problemstillinger, som man gjerne møter i hverdagen, men som ikke alle nødvendigvis vet så mye om. De beskriver virkeligheten sin på utrolig gode og viktige måter. De fortjener derfor en plass på denne lista.

Jeg vil også sette lyset på en litt uvanlig mammablogg. Two Mommies er drevet av et lesbisk par som nettopp har fått en sønn. I bloggen tar de blant annet opp problemstillinger rundt det å være homofile forelder og hvordan det var å være gravid. Bloggen skiller seg ut fra andre mammablogger ved å være ærlig, ved å handle om både oppturer og nedturer, og ved at det er en blogg som skaper forståelse for ting som er vanskelig å forklare, med mindre du er i situasjonen selv.

Deretter en litt uvanlig mammablogg, er Mamma Med Spiseforstyrrelser  (trigger warning). Hun setter lys på to problemer mange ikke tenker over ofte: Hvordan fitnessbloggere ofte kan påvirke mennesker i feil retning, og hvordan det er å være mamma når man har spiseforstyrrelser og gjerne lav energi. Etter å ha fulgt bloggen til fotballfrue en lang tid, utviklet hun spiseforstyrrelser, en historie hun har fått fram i media. Hun trekker fram problemstillinger som man gjerne ikke alltid tenker på når det kommer til spiseforstyrrelser.

Sist, men ikke minst, vil jeg trekke fram Mindreverdig  (trigger warning) som tar opp en problemstilling det ikke er så lett å skrive om: Psykisk sykdom, og hvordan det er å føle seg mindreverdig. Selv om hun maler med bred pensel, tror jeg de aller fleste vil kjenne seg igjen i følelsene hun beskriver. Det er en blogg som kan være både vond og god å lese, men det er uansett viktig at den blir lest og hørt.

Så ta deg en halvtime for å lese disse bloggene. Du vil bli litt klokere på hvilke utfordringer jenter møter i hverdagen, hvordan verden kan påvirke oss, hvordan det er å være mamma og homofil, hvordan det er å være mamma med spiseforstyrrelser, hvordan det er å slite med depresjon, og mange andre utfordringer som vanlige unge jenter møter i hverdagen. Mange vil nok kjenne seg igjen, og mange vil nok bli overraska over hvordan det egentlig er.  Avhengig av hvilken følelse du vil sitte igjen med etterpå, kan du lese dem fra først til sist, eller fra sist til først. Alle bloggene er like viktige og spiller like stor rolle som en stemme for jenter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned