Mannen som ikke eide skam

Vernon Fowler, Flickr.

Han har ikke svindlet. Han har ikke påført staten noe tap. Han har gjort seg skyldig i å befinne seg utenfor Norges grenser samtidig som han mottok arbeidsledighetstrygd.

Anja Askeland
Om Anja Askeland (5 artikler)
Anja Askeland har bachelor i utviklingsstudier fra Universitetet i Bergen. Hun er leder i Borgerlønn BIEN Norge og sekretær i Basic Income Earth Network (BIEN).

Han var arbeidsledig og så reiste han på tur. E24 kan fortelle at Nav mottok et anonymt tips om at mannen levde i sus og dus i utlandet og at de da oppdaget at han ifølge meldekortene har vært på Filippinene, i Korea, samt flere andre steder. Denne meget tendensiøse artikkelen blir i tillegg illustrert med et bilde fra et kjent ferieparadis i Thailand.

Hva vet vi om denne mannen? Omtrent ingenting, han kommer fra Agder og er 45 år. Kanskje han i lang tid har hatt usikre arbeidsforhold før han ble arbeidsledig. Kanskje han trengte å få et nytt perspektiv på livet. Selv lærte jeg uhorvelig mye om meg selv og fikk satt både livet og forståelsen av det norske samfunn i perspektiv etter mine reiser i India. Vi vet heller ikke om han har boutgifter i Norge eller andre økonomiske forpliktelser.

Det vi vet denne fyren har gjort, er å befinne seg utenfor Norges grenser samtidig som han mottok arbeidsledighetstrygd. Vi vet ikke om han har vært på stranda i Hua Hin. Vi vet bare at han har vært i Thailand og i flere andre asiatiske land gjennom adressen til PCen, som han sendte meldekortene fra. Vi vet også at han ikke har forsøkt å skjule at han har vært utenlands.

Som svar på hvorfor han ikke hadde satt seg inn i regelverket sier han:

Kjøper jeg en kaffetrakter, leser jeg ikke bruksanvisningen. Jeg bare heller på vann og kaffe.”

Om mulighetene for å få jobb mens han var på reise i Asia, sier han at han mener han like gjerne kunne sitte i utlandet og lete etter jobber.

Er bruksanvisningen til Nav egentlig logisk?  Og hvem har han egentlig svindlet? I gjennomsnitt får arbeidsledige 62,4 prosent av tidligere inntekt før skatt og dette kan man få utbetalt i opp til 104 uker. Dette er en mann som ikke leser bruksanvisninger. Det er ganske mange som ham, som i større grad handler etter intuisjonen.

Han har rett i at det er like lett å søke på jobb fra Asia som hjemme. Alt foregår jo digitalt i dag. Han har heller ikke fått mer utbetalt enn om han hadde befunnet seg innenfor Norges grenser.

Det eneste han har gjort seg skyldig i er å befinne seg utenfor Norges grenser. Og er det virkelig så kriminelt? Studenter blir oppmuntret til å ta deler av utdannelsen i utlandet for å opparbeide seg erfaring og kulturell kompetanse.

Kanskje har han jobbet i mange år og er vant med å være sin egen herre. Han hadde kanskje ikke tenkt over at arbeidsledighet i henhold til arbeidslinja skal oppleves som en straff.

Denne artikkelen føyer seg inn i rekken av trakassering og mobbing av trygdede. Valg av bilde, spekulasjoner, hele saken er lagt opp til økt stigmatisering av trygdede og det spilles på misunnelse.  Vi får se hvite strender og blir fortalt at Nav fyller reisekassen til mannen. I tillegg er det en kraftig forvrengning av sannheten. Det påstås at systemet er bygd på tillit. Noe som blir forsterket gjennom inntrykket av at denne mannen har brutt denne tilliten. Å si at Nav-systemet er bygget på tillit er det samme som å si at dag er natt.

Nå er mannen tiltalt for grovt bedrageri av Nav, og politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff ved Arendal politistasjon har lagt ned påstand om 45 dager ubetinget fengsel. Blir han funnet skyldig, må han også betale tilbake beløpet han har fått utbetalt, altså rundt 150.000 kroner.

Bedrageri er en formuesforbrytelse som går ut på å skaffe seg selv eller andre en uberettiget vinning ved å lure eller forlede noen til å foreta en handling slik at de påføres et tap, eller det oppstår fare for at et tap vil oppstå.

Mannen er tiltalt for å ha bedratt den norske stat, men jeg kan ikke se at staten er påført noe tap. Det er samme summen som er utbetalt som om han hadde vært i Norge i den perioden. På den andre siden ser det heller ut til at han har tilført sitt eget liv nye opplevelser, kompetanse og kunnskap som han kan ta med seg videre i livet. Risikoen for ytterligere tap for staten gjennom hans mulige depresjoner og andre psykiske lidelser er også redusert fordi han har valgt å bruke tiden til noe han ønsket.

Hva har han egentlig gjort galt? Det han er skyldig i er å ikke gå ydmyk med lua i hånda. Han er skyldig i ikke å skamme seg over sin arbeidsledighet.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

19 kommentarer på Mannen som ikke eide skam

 1. Helt idiotisk. Nav skal liksom hjelpe men det er nav som lurer. Det er navmedarbeidere sin jobb å opplyse om regelverket på forhånd etter min mening. Det kan ikke forventes at «vanlige folk» skal kunne alle disse reglere. De som jobber på nav og skal ha kompetanse/utdannelse gidder ikke gjøre jobben sin men setter ansvaret over på «vanlige mennesker» som ikke har samme kompetanse. Hvis navforbrukere skal bli like oppdatert på alle nav regler, så må man jo sitte å lese om det flere timer dag ut og inn. Om du ikke er syk når du går på nav så blir du det av å gå der! Det som muligens skjer nå er at mannen blir deprimert pga økonomiske problemer.. etter en stund blir han uføretrygdet eller begynner på aap. når han blir uføretrygdet vil det koste mer enn de 150000 staten mener han skylder.
  Bra jobbet!

  • AvatarLars Bahner // 2013-09-27 kl 00:05 //

   «Det kan ikke forventes at «vanlige folk» skal kunne alle disse reglere. » Klikket du på lenken til NAV sin bruksanvisning? Hvor vanskelig er det å skjønne setningen:

   Hovedvilkårene for å få dagpenger er at du bor eller oppholder deg i «landet». Ærlig talt.

 2. «Det vi vet denne fyren har gjort, er å befinne seg utenfor Norges grenser samtidig som han mottok arbeidsledighetstrygd. Vi vet også at han ikke har forsøkt å skjule at han har vært utenlands.» –> det er med andre ord brudd på loven! 1. Prisene i Tailand er meget forskjellig fra Norge – så trygd i Norge til bruk i Tailand er meget gunstig! 2. Han har sjult at han har vært i utlandet, når en fyller ut meldekort så er et av avkryssningsmomentene om man har oppholdt seg i utlandet mer en 2 uker 3. Poenget med arbeidledighetstrygd er at en aktivt skal kjempe for å komme tilbake til arbeid – ta kurs og div –> IKKE reise på ferie!

  • AvatarPeeWeeMadman // 2013-04-29 kl 18:34 //

   På den annen side er jo mulighetene for å komme seg i jobb under fellesferien så å si ikke eksisterende.

   • AvatarLars Bahner // 2013-09-25 kl 16:35 //

    Eh, sommerjobb?

    Ellers gjelder det generelt i Norge at du har *plikt* til å kjenne de lover, som angår deg og din adferd, Det lærte vi på skolen, så argumentet om å «ikke lese bruksanvisninger», er bortinatta idiotisk. Man kan ikke fraskrive ansvar på den måten, ved å si at man ikke vet bedre. Da skulle politikere og politifolk kunne si «at vi leste ikke loven», når de gjør feil?

    Tøvete *og tendensiøs* artikkel.

    • AvatarPeeWeeMadman // 2013-09-25 kl 20:00 //

     Jeg tror faktisk ikke at folk som ansetter folk i sommerjobber er særlig interesserte i å ansette en 55 år gammel tidligere snekker fremfor en frisk og rask ungdom…

    • AvatarRichard Tønnessen // 2013-09-26 kl 10:00 //

     Har du noensinne prøvd å få en sommerjobb *midt* i sommeren? Den sjansen er nærmest ikke-eksisterende da de aller aller fleste sommerjobber er fylt før sommeren begynner.

  • AvatarAnn Hansen // 2014-09-15 kl 10:51 //

   Også riktig

  • AvatarHein Haraldson Berg // 2015-04-30 kl 16:08 //

   1. Hva så om det er gunstig? Er det statens oppgave å holde trygdedes lavestandard god, men ikke for god, og hvorfor er i så tilfelle dette viktig?
   2. Godt mulig.
   3. «Kurs og diverse» er sikkert den rette løsningen for noen. Hvorfor kan ikke det å komme seg litt unna, få andre perspektiver og erfaringer være rett for andre? Særlig om det er snakk om depresjon eller psykiske problemer – og er det sikkert at han da ville/kunne ha gått på «kurs og diverse» om han hadde befunnet seg i Norge?

 3. AvatarNikolai Torp Dragnes // 2013-09-25 kl 20:41 //

  Den der med uvitenhet kommer han ikke langt med, hver 14. dag må man fylle ut meldekortet og krysse av på Ja/Nei på fem spørsmål og i tillegg krysse av for hver av de 14. dagene, og et av spørsmålene er «Har du vært i utlandet.» …..

  • AvatarLeah Elena Olsen // 2013-09-25 kl 21:17 //

   Jo det er greit.
   Men husk på at om NAV gjør noe med dette eller ikke
   om han krysset ut «ja» på at han har oppholdt seg i utlandet er ikke noe
   han skal straffes for. Da er det NAV selvom som har betalt ut penger
   til han selvom dem har vært fullt oppmerksom på at han ikke har hvert i
   Norge.

   • AvatarNikolai Torp Dragnes // 2013-09-26 kl 10:37 //

    NAV betaler da ikke ut penger om han trykker «ja» ? Samtidig driver ikke NAV IP-overvåkning akkurat for å sjekke om folk lyver, så systemet er bygd på tillit. En kan gjerne hevde at NAV derimot skal opplyse klart og tydelig om strafferammen for å oppgi feil informasjon på meldekortene på hvert eneste meldekort og ved innlogging, de hadde kan hende spart seg selv og andre mye bry da. Ellers er jeg ikke uenig i Anja’s perspektiv på at fyren ikke hadde vondt av å reise litt. Jeg er for borgerlønn, men jeg påpekte bare at unskyldningen om uvitenhet er neppe reell, om det da ikke var uvitenhet for at konsekvensene ville være mer enn at han bare måtte tilbakebetale…

    • AvatarLeah Elena Olsen // 2013-09-26 kl 11:02 //

     Er du i NAV systemet selv eller?
     Jeg har hvert der i 10 1/2år og har opplevd mye rart opp igjennom årene skal jeg si deg.
     NAV er dumme nok til å finne på å gjøre den minste ting som en opprinnelig ikke skulle tro var mulig.
     NAV kan lett utbetale dobbelt altså 1 utbetaling mer enn hva man faktisk skal ha. Dette har jeg faktisk opplevd selv og kjenner flere som har det samme.
     NAV betalte ut 50.000kr i dagpenger til ei veninne ved en feil som NAV hadde gjort og veninna mi hadde vært ærlig til NAV om saken som skulle resultert i at hun ikke skulle få utbetalt penger, men det skjedde likevel.
     Nå krever NAV at veninna mi skal betale disse pengene tilbake selvom det ikke er hennes feil at hun fikk disse pengene. Så ikke kom her å si at NAV ikke betaler om man er ærlig om det ene eller andre uavhengig om man befinner seg utenlands eller ikke.

     Og NAV kan faktisk unnlate og gi viktig informasjon om div stønader for nemlig å i senere tid kunne dra inn penger ved å lure oss klienter.

 4. AvatarArvid Pedersen // 2013-09-25 kl 23:35 //

  uansett hvem man er enig med her så blir resultatet: bot/fengsel/tilbakebetaling – problemet som nå oppstår er faktisk at denne mannen settes i fengsel som koster staten/folket en go del penger, en eventuell bot vil bli betalt via f.eks stønadspenger mannen ender på etter eventuell soning, så blir det også vanskligere for ham å få jobb og dermed må han gå lenge på stønader, de psykiske følgende kan vi kun spekulere i men disse kan også bli kostbare for staten, det er faktisk veldig stor fare for at de 150k de liksom får tilbake vil koste mangfoldige hundretusener per år i lang tid etterpå, og det er strengt tatt en fillesak i forhold til de som virklig utnytter Nav-systemet… lover og regler bør brukes til riktig tid&sak, særlig i saker der resultatet kan bli så feil som det kan her..

 5. AvatarTommy TheOmega Jacobsen // 2013-09-26 kl 09:50 //

  Nav ja… Her skal han sitte inne i 45 dager… Mens Nordmenn som har rett på jobb og bolig bor på gata, blir kastet ut av hjemmene sine fordi NAV ikke sender ut penger på tiden/trenerer/feilbehandler og roter bort papirer og søknader og fucker folk økonomisk i ræva… Jeg ser ikke at de ansatte blir straffet når de ødelegger andre mennesker sine liv… Annet en av dem som går amokk og stikker dem ned og begynner å skyte rundt seg, men det er jo en helt annen historie….

 6. Forutsetningen for å få arbeidsledighetstrygd er at man er aktiv arbeidssøker. Og visst kan man søke på jobber fra Thailand, hvis man gidder, – noe jeg vil tro de fleste ikke gjør, men det er en annen sak. Det virker ikke som om det var det denne mannen reiste rundt i verden for å gjøre. Men la oss si at han hadde søkt på en jobb, og faktisk ble innkalt til intervju, hva hadde han gjort da? Reist hjem sporenstreks med første fly, på fullprisbillett? Jeg tror ikke det, nei! Saken er at han har brukt perioden med arbeidsledighetstrygd til noe helt annet enn den er beregnet på, og du trenger ikke være rakettforsker for å forstå dette. Han skulle brukt tiden på å søke jobber, ikke til å ha betalt ferie jorden rundt! Med rettigheter følger plikter, og når man er så heldig å få ledighetstrygd, må man holde sin del av avtalen. Det finnes en rubrikk på meldekortet der man kan krysse av for om man har vært på ferie, og/eller ikke tilgjengelig for jobb. Den hadde han latt så åpen. Hadde han vært så uvitende om reglene som han påstår at han er, kunne han vel krysset av i denne rubrikken? NAV vil ikke binde folk til huset de bor i, man kan fritt reise rundt så lenge man er reell arbeidssøker og tilgjengelig for passende arbeid på kort varsel. Jeg har dessverre selv vært «kunde» hos NAV en god stund, og det er klart at jeg gjerne skulle reist på sydentur slik vennene mine gjør, men jeg aksepterer at da må jeg si fra meg trygden i den perioden jeg ikke er tilgjengelig. Det synes jeg er en rettferdig avtale.

 7. AvatarSiri Bjoner // 2013-09-26 kl 15:38 //

  Vås. Om du mottar penger fra NAV, er det minste du kan gjøre sette deg inn i hva du skal gjøre for å få disse pengene. Han greier tydeligvis sende inn meldekort annenhver uke, og der skal han oppgi om han har vært på ferie/utenlands. Krysser man ‘ja’, får man ikke penger.
  Arbeidsledighetstrygd får man fordi man er aktiv jobbsøker, ikke fordi man drar på luksusferie i lange perioder…

 8. AvatarAnn Hansen // 2014-09-15 kl 10:22 //

  Som du påpeker så er det mange andre faktorer som må taes i betraktning før han kan bli dømt som moralsk forbryter. Norges forskrifter er ikke altid moralske. Har han vært igjennom noen uselviske/uforskylte tøffe utfordringer? Fortjener han et opphold der han helst vil være? Uten tyranni. Er han klar for å komme hjem igjen og ta i et tak igjen om noen månedre? «I sus og dus» Er det hans sitat?sHar han en høy formue?. Moralsk eller ei. Har han interesser utover piker vin og sang? ser ironien her altså..:)

 9. AvatarOle J Brom // 2016-10-10 kl 14:01 //

  Nav er diktatur og barnehagementalitet skal man liksom ikke være myndig om man ikke får jobb. Borgerlønn nå, legg ned Nav folkene på de kontorene gjør mindre samfunnsnyttig en de som går ledig.

Kommentarfeltet er lukket.