Mannen som ikke eide skam

Vernon Fowler, Flickr.

Han har ikke svindlet. Han har ikke påført staten noe tap. Han har gjort seg skyldig i å befinne seg utenfor Norges grenser samtidig som han mottok arbeidsledighetstrygd.

Anja Askeland
Om Anja Askeland (5 artikler)
Anja Askeland har bachelor i utviklingsstudier fra Universitetet i Bergen. Hun er leder i Borgerlønn BIEN Norge og sekretær i Basic Income Earth Network (BIEN).

Han var arbeidsledig og så reiste han på tur. E24 kan fortelle at Nav mottok et anonymt tips om at mannen levde i sus og dus i utlandet og at de da oppdaget at han ifølge meldekortene har vært på Filippinene, i Korea, samt flere andre steder. Denne meget tendensiøse artikkelen blir i tillegg illustrert med et bilde fra et kjent ferieparadis i Thailand.

Hva vet vi om denne mannen? Omtrent ingenting, han kommer fra Agder og er 45 år. Kanskje han i lang tid har hatt usikre arbeidsforhold før han ble arbeidsledig. Kanskje han trengte å få et nytt perspektiv på livet. Selv lærte jeg uhorvelig mye om meg selv og fikk satt både livet og forståelsen av det norske samfunn i perspektiv etter mine reiser i India. Vi vet heller ikke om han har boutgifter i Norge eller andre økonomiske forpliktelser.

Det vi vet denne fyren har gjort, er å befinne seg utenfor Norges grenser samtidig som han mottok arbeidsledighetstrygd. Vi vet ikke om han har vært på stranda i Hua Hin. Vi vet bare at han har vært i Thailand og i flere andre asiatiske land gjennom adressen til PCen, som han sendte meldekortene fra. Vi vet også at han ikke har forsøkt å skjule at han har vært utenlands.

Som svar på hvorfor han ikke hadde satt seg inn i regelverket sier han:

Kjøper jeg en kaffetrakter, leser jeg ikke bruksanvisningen. Jeg bare heller på vann og kaffe.”

Om mulighetene for å få jobb mens han var på reise i Asia, sier han at han mener han like gjerne kunne sitte i utlandet og lete etter jobber.

Er bruksanvisningen til Nav egentlig logisk?  Og hvem har han egentlig svindlet? I gjennomsnitt får arbeidsledige 62,4 prosent av tidligere inntekt før skatt og dette kan man få utbetalt i opp til 104 uker. Dette er en mann som ikke leser bruksanvisninger. Det er ganske mange som ham, som i større grad handler etter intuisjonen.

Han har rett i at det er like lett å søke på jobb fra Asia som hjemme. Alt foregår jo digitalt i dag. Han har heller ikke fått mer utbetalt enn om han hadde befunnet seg innenfor Norges grenser.

Det eneste han har gjort seg skyldig i er å befinne seg utenfor Norges grenser. Og er det virkelig så kriminelt? Studenter blir oppmuntret til å ta deler av utdannelsen i utlandet for å opparbeide seg erfaring og kulturell kompetanse.

Kanskje har han jobbet i mange år og er vant med å være sin egen herre. Han hadde kanskje ikke tenkt over at arbeidsledighet i henhold til arbeidslinja skal oppleves som en straff.

Denne artikkelen føyer seg inn i rekken av trakassering og mobbing av trygdede. Valg av bilde, spekulasjoner, hele saken er lagt opp til økt stigmatisering av trygdede og det spilles på misunnelse.  Vi får se hvite strender og blir fortalt at Nav fyller reisekassen til mannen. I tillegg er det en kraftig forvrengning av sannheten. Det påstås at systemet er bygd på tillit. Noe som blir forsterket gjennom inntrykket av at denne mannen har brutt denne tilliten. Å si at Nav-systemet er bygget på tillit er det samme som å si at dag er natt.

Nå er mannen tiltalt for grovt bedrageri av Nav, og politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff ved Arendal politistasjon har lagt ned påstand om 45 dager ubetinget fengsel. Blir han funnet skyldig, må han også betale tilbake beløpet han har fått utbetalt, altså rundt 150.000 kroner.

Bedrageri er en formuesforbrytelse som går ut på å skaffe seg selv eller andre en uberettiget vinning ved å lure eller forlede noen til å foreta en handling slik at de påføres et tap, eller det oppstår fare for at et tap vil oppstå.

Mannen er tiltalt for å ha bedratt den norske stat, men jeg kan ikke se at staten er påført noe tap. Det er samme summen som er utbetalt som om han hadde vært i Norge i den perioden. På den andre siden ser det heller ut til at han har tilført sitt eget liv nye opplevelser, kompetanse og kunnskap som han kan ta med seg videre i livet. Risikoen for ytterligere tap for staten gjennom hans mulige depresjoner og andre psykiske lidelser er også redusert fordi han har valgt å bruke tiden til noe han ønsket.

Hva har han egentlig gjort galt? Det han er skyldig i er å ikke gå ydmyk med lua i hånda. Han er skyldig i ikke å skamme seg over sin arbeidsledighet.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.