RadikalPortal avslører: Spor av kapitalisme fastslått i markedsøkonomien

Foto: Isaías Campbell, Flickr.

Eksperter reagerer med forferdelse

Regi Theodor Enerstvedt
Om Regi Theodor Enerstvedt (2 artikler)
Regi Theodor Enerstvedt er professor emeritus ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo. Hans to siste bøker er "Spiller Gud terning likevel?" og "Massemorderen som kom inn fra ingenting".

Ikke før vi har klart å fordøye hestekjøttskandalen, avslører den tyske oppsøkende journalisten Wolfgang Hübner at tester nå har vist spor av kapitalisme i markedsøkonomien. Anerkjente økonomiinstitutter, har etter undersøkelser av foretatte prøver, bekreftet at det ikke kan utelukkes at markedsøkonomien inneholder målbare forekomster av kapitalisme. De mest klare funn er hittil oppdaget i de analyserte prøvene fra Hellas og Italia. Det ser imidlertid ut til at skandalen blir større og større. Også i Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Norge og flere andre land er det vist tegn til utbytting og profittmaksimering.

Eksperter reagerer med forferdelse på de sjokkerende nyhetene. «Kapitalisme? I vår humane markedsøkonomi? Det er jo ekkelt!» utbrøt professor, rektor Tom Colbjørnsen fra BI. «Den humane markedsøkonomien skal være ren, uten tilsetting av slikt som f. eks. kapitalisme», erklærte lederen av Høyre, Erna Solberg. Statsminister Jens Stoltenberg forlangte en rask og grundig undersøkelse, «det må straks bli oppklart, hvordan det er mulig at kapitalister åpenbart i årtier har drevet business bak vår breie rygg under dekke av den humane markedsøkonomien». Lederen av Fremskrittspartiet, Siv Jensen, minnet om sitt berømte uttrykk «straff, straff, straff», de skyldige måtte trekkes til ansvar, og det skulle de sørge for om de kom til regjeringsmakt ved høstens valg. Bjørnar Moxnes fra partiet Rødt sa at dette var en grov svindel mot forbrukerne og at markedsøkonomien måtte bli suspendert inntil den kunne bli tilbudt fri for kapitalisme. Hvis det ikke var mulig, krevde Moxnes at kapitalismeandelen måtte være tydelig merket på innpakningen.

Skrevet av Regi Theodor Enerstvedt, basert på Hübners avsløring.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned