Til vår statsminister Erna Solberg. Ha en riktig God Jul

Foto: Jamie Grant

Det er ikke alle som feirer jul i rikdom og overflod.

Tori Einarsdottir Hovde
Om Tori Einarsdottir Hovde (1 artikler)
Tori Einarsdottir Hovde er utdannet yrkessjåfør, har jobbet som vaktmesterassistent på Kistefos Museum og har to barn. Hun har diagnosene ME, fibromyalgi, revmatisme, og PTSD. Hovde fikk innvilget midlertidig uførestøtte i 2009 av NAV Hønefoss, for to år om gangen. I 2014 ble alle søknader om uføretrygd avslått.

Kjære statsminister, kom på besøk til meg.

Du som er vår leder burde vite hvordan jeg som borger har det. Du som skal styre vårt land, må da se hvordan folket ditt lever. Jeg vil ta deg med inn i min verden. Vise deg min lille rikdom. Den som du tar for gitt, eller ser som en bagatell. Jeg vil vise deg at lovene her til lands, ikke fungerer for alle. Jeg vil servere deg et måltid jeg har råd til. Varme brødskiver i steikepanna med ekte smør. Kanskje litt ridderost oppå..

Jeg vil vise deg hunden min som er dødssyk og trenger livsnødvendige medisiner. Som jeg egentlig ikke har råd til å kjøpe men som hun selvfølgelig må ha. Selv om hun blir tynnere og tynnere av sin sykdom.

   • LES OGSÅ hvordan møtet med NAV kan få folk til å føle seg skamfulle og som snyltere på samfunnet: Naver eller menneske, hvem er jeg?

Jeg vil ta deg med på butikken når jeg panter min skjulte kapital av tom-gods, der hver usle lille flaske gir meg minst ei krone tilbake. Og jeg vil vise deg hvor lite jeg kan kjøpe. Hvor nøye jeg må være med valg av matvarer. Så må du selvfølgelig bli med meg på baksiden av butikken å kikke i containerne. Jeg kan gråte når jeg ser hva de kaster der,som jeg må gå forbi i butikken fordi det er over mitt budsjett. Jeg tar med meg det som er spiselig. Til dyra mine.

Jeg vil ønske deg velkommen!

Jeg vil kjøre min gamle bil med deg i mitt distrikt, bare vi kan dele dieselutgiftene. For det er ingen andre alternativer jeg har råd til å bruke. Jeg vil ønske deg velkommen inn i mitt lille krypinn, der varmen er min kappe av glede når jeg har ved. Og skulle du overnatte, så må vi dele på å fyre i ovnen om natta. Husk å ta med hodelykt, fordi det er mørkt på vei til utedassen.

Jeg sover godt Kjære Erna Solberg. Det er lenge siden jeg har vært hos tannlegen nå. Så jeg er glad jeg har sterke tenner. Og dette året har jeg vært hos fastlegen min to ganger. Kun når jeg virkelig måtte. Og den ene regningen har jeg ennå ikke betalt. Men ikke har jeg mareritt om nettene. Jeg sover godt pakket inn i dyner fra bruktsjappa og ullpledd fra loppemarkeder. Jeg har ikke dårlig samvittighet for andre, en mine egne barn som bor et annet sted og som jeg ikke har råd til å engang gå på kino med.

   • LES OGSÅ hvordan politikere og næringslivstopper skaper et uriktig bilde av landets uføre: Uførebløffen

Jeg kan ikke tillate meg å leve med smertene fordi det ville knekket meg fullstendig. Selv om kroppen min er utredet av 5 spesialister som sier at jeg er arbeidsufør. Men det hjalp ikke det. Fikk ikke hjelp fra forvaltningen og ble nektet trygd. For ikke å miste alt jeg eier, mottar jeg ingen ytelser fra stat eller kommune. Jeg elsker livet Derimot så har jeg så gode varme vakre sjeler rundt meg som er så generøse. Jeg kan gråte av glede for kjærligheten jeg opplever. Den får meg til å stråle. Jeg trenger det, ettersom make-up ikke eksisterer i mine lommer.

Jeg har fortsatt en utrolig vakker natur som jeg kan stirre på i timesvis meditativt. Bare den ikke forsvinner i statskassas dype pengesekk. Jeg har de vakre fuglene på mitt brett, som kikker på meg igjennom vinduet med sine vakre små øyne. Som om de sier at jeg er en god sjel og et godt menneske. Jeg tar meg råd til en meisebolle til dem vet du. Det har de fortjent. Jeg elsker livet og alt som lever. Skulle ønske jeg kunne dele det med deg Erna. Vise deg hvor grønt mitt gress er. Selv under frost og snø.

Mitt juleønske ville være å få min uføretrygd slik jeg en gang hadde krav på og som jeg så sårt trenger og da ville jeg gitt mine beste venner og nære noe virkelig fint som takk for at de hjelper meg så mye. God jul Du får ha en riktig god jul statsminister. Ikke spis for mye på julaften. Da får du vondt i magen og sover dårlig om natta. Og skulle du trenge en kopp med urte-te for fordøyelsen så er lakris-rot og ryllik veldig bra.

Med hilsen

Tori

Brevet er også sendt pr mail til Statsministerens kontor.

• LES OGSÅ hvordan de uføre selv savner det livet som ikke ble: Hvorfor misunner vi de uføre

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.