Det greske vannet er solgt

Featured Video Play Icon

En lekkasje viser at troikaen presset Hellas til å privatisere vannet. Det norske oljefondet slutter seg til storselskapet Nestlé sin agenda om å gjøre profitt på vann.

Isak Lekve
Om Isak Lekve (26 artikler)
Aktivist, skribent, sosiolog - og sosialist.
I fjor sommer kom det frem at ledelsen i multinasjonale Nestlé, jobbet for å endre oppfattelsen av vann som en menneskerett, og omdanne det til en handelsvare. Målet med dette, er selvsagt at nettopp selskaper som Nestlé – som allerede er blant verdens ledende selgere av flaskevann – skal kunne tjene mer penger. Enkelt og greit.

Vann skal bety profitt

Men skal man oppnå dette, kan det ikke være slik at vann er et offentlig gode som staten tar ansvar for å levere hjem til folk gjennom offentlige vannforsyningssystemer. Folk må derfor forstå at vannforsyningen er noe som bør «overlates til markedet», altså overtas av private, profittorienterte eiere. Da vil en nødvendig konsekvens være at betalingen for innlagt vann må økes – ellers vil det ikke være mulig å tjene disse pengene – og konkurransesituasjonen for Nestlés vannflasker vil raskt bli betydelig bedret.

Troikaen krevde privatisering av vannet

Og akkurat dette har også vært utprøvd i flere tyske byer som Berlin. Og helt riktig, både profitt og pris (på tilgang til vann) har økt kraftig. I sommer kom det også frem at privatisering av vannforsyningen, var et sentralt krav i Troikaens avtale med Hellas, da dokumenter derfra ble lekket av det grønne Europaparlamentsmedlemmet Sven Giegold. Nord-europeisk kapital gjør seg nå klar til å tjene penger på vannforsyningen i blant annet Aten og Tessaloniki. At en konsekvens av tiltakende betaling også med nødvendighet vil være at noen ikke vil ha mulighet til å betale – synes ubetydelig for kapitalens hærførere i troikaen. Til tross for at den tredje artikkelen i menneskerettighetserklæringen stadfester utvetydig den menneskelige retten til liv. Liv er som kjent avhengig av vann – og å sikre den frie tilgangen skulle altså være et offentlig anliggende, støttet som erklæringen er av ikke bare alle landene som inngår i EU, men også alle partier her hjemme som vanligvis forsvarer unionen.

Oljefondet backer Nestlé

En ting er imidlertid støtte i teorien, den er unison i Norge. Noe annet er praksis – og det norske oljefondet valgte som en av de største aksjonærene i nettopp Nestlé, uten betenkeligheter å bruke sin makt til å gjenvelge det kontroversielle lederskapet og deres agenda. Retten til liv er visst ikke så viktig når det er penger å hente. Og mens stakkars grekere nå gjør seg klare for ytterligere kutt i alt fra arbeidsplasser, pensjoner, lønninger og bistand til de stadig flere uten arbeid – så gjør en nyliberal troika seg klare til å kontrollere at diktatet gjennomføres, vannforsyning privatiseres og et utpint folk må bruke en stadig større andel av synkende ressurser på å få tilgang til noe så basalt som vann.

Berlin renasjonaliserer vannet

Samtidig har hjemlige tyske myndigheter oppdaget galskapen – og en dyr renasjonaliseringskampanje er i gang i blant annet Berlin. Det tyske lederskapet driver på den ene siden og sikrer vannforsyning til egne innbyggere – og på den andre siden nekter den greske regjeringen å arbeide mot det samme. Noen mennesker er visst likere enn andre – i dette tilfellet egne velgere.

At både troikaen og Nestlé søker å presse frem privatisering, blottlegger en kapitalisme hvor profitten og de tiltakende mulighetene til å tjene penger på stadig flere nødvendighetsgoder trumfer de mest basale behov hos natur og mennesker. Selv livet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.