Amnesty International har sviktet totalt

Foto: Nils Hamerlinck

Amnesty International har sviktet når de ved ikke å stille seg bak sexkjøploven signaliserer at ikke alle menneskerettigheter er like viktige for organisasjonen.

Anna Kathrine Eltvik
Om Anna Kathrine Eltvik (6 artikler)
Anna Kathrine Eltvik er medlem i kvinnepolitisk utvalg i SV, Kvinnefronten og Kvinneaktivistene, og er initiativtaker til Andrea Voll Voldum sin støtteside på Facebook.
Allerede som trettenåring ble jeg medlem i Amnesty International (AI) og skrev brev til land som brøt menneskerettigheter på grovt vis. I så måte er det både surrealistisk og trist at det nå er nødvendig å skrive et brev til organisasjonen fordi den ved å ikke stille seg bak sexkjøploven, signaliserer at ikke alle menneskerettigheter er like viktige.

De prostituertes rettigheter
For det er rettigheter vi snakker om. Flere kilder antar at det er omtrent 40 millioner prostituerte i verden. Barn, unge, voksne, gamle. Ni av ti har hallik. De fleste er innvandrere fra land utenfor Europa, og er ofre for menneskehandel. De er frarøvet et liv i frihet. De er ikke ubundet eller uavhengige, ei heller har de fulle politiske og demokratiske rettigheter.

LES OGSÅ: Løper Amnesty International sexindustriens og hallikenes ærend

Slikt pleier AI å være opptatt av. Snakker man om politisk samvittighetsfanger som tortureres eller homofile som dømmes til døden, sier AI høyt og tydelig nei. Snakker man om det store flertallet av prostituerte som er alt annet enn lykkelige, sier AI tja. For AI har funnet ut at det sømmer seg å bruke begrep som sexarbeid, og spiller i prosessen på lag med halliker, perverse horekunder og bakmenn som vinner på at prostitusjon blir ufarliggjort.

Det er kvalmende å tenke på. Det hjelper ikke at både PION og Pro Senteret jubler. Pro Senteret fikk selv laget en rapport i 2012 som viste hva som er normalt for prostituerte. De blir voldtatt, slått med knyttneve og flat hånd, utsatt for uønsket beføling, utskjelt, lugget, spyttet på av mennene. Kundene. Makten. Denne virkeligheten er nå definert som arbeid.

Prostituerte – en marginalisert gruppe
Astrid Renland (PION) skal ha det til at det bare er radikalfeminister og abolisjonister som er skuffet over AI. Renland tar veldig feil. Det er et klart flertall i Norge for å bevare sexkjøploven. Det er Renland og hennes meningsfeller som tilhører mindretallet, og som derfor kler merkelappen radikal best. Kanskje til og med ekstrem. For det er ekstremt å redusere menneskekroppen til en vare. For frihetselskende mennesker, vil handel med mennesker aldri være normalt.

LES OGSÅ: Prostitusjon og et sosialistisk menneskesyn

AI og Renland har rett i en ting. Prostituerte er en marginalisert gruppe, og de behandles alt for ille. Heldigvis er det derfor sterke krefter i sving for å ikke bare beholde, men også styrke sexkjøploven. Det bør bli lovpålagt å hjelpe sexslaver til et bedre liv, og ikke bare sette dem på første fly ut av Norge om man kommer over dem under en politiaksjon. Det bør bli lovpålagt å finansiere livsopphold for prostituerte mens de får ta seg en utdannelse. Det bør legges til rette for menneskevennlig arbeid hvor seksuell utnytting ikke forekommer. Det bør i større grad satses på gode exitprogram. La oss ikke glemme artikkel 23 i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, selv om AI og Renland ser ut til å ha glemt den:

”Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet.”

Manglende fokus på traumer
Finnes det ikke prostituerte som av fri vilje har valgt å selge seg selv? Jo da. Men de er få. Det store flertallet drømmer om et annet liv og en annen måte å tjene penger på. De føler ikke at det de utfører er arbeid. Og hvorfor skulle de det? I 1998 fant man i USA at to tredjedeler av alle prostituerte lider av like sterke posttraumatiske lidelser som soldater i krig. De får varige, psykiske skader, og mange ender dessverre opp med å ta sine egne liv. Det er alarmerende at PION og Pro Senteret ikke har større fokus på dette, og konsentrerer seg om å hjelpe de prostituerte til bedre liv. De gjør rett og slett ikke en god nok jobb. Statsstøtten hadde kommet til bedre nytte om de kunne endret kurs.

Det skjer neppe. Det er liksom opplest og vedtatt at prostitusjon er verdens eldste yrke, og har kommet for å bli. Det er også opplest og vedtatt at vi som vil prostitusjon til livs, er naive og virkelighetsfjerne. At et lovverk ikke får slutt på det. De som kommer trekkende med slike ord, kan man meget gjerne undre seg over. Til sammenligning vil neppe folk slutte med å drepe hverandre, men det er jo likevel greit at det er forbudt, er det ikke?

LES OGSÅ: Kampen om pornokulturen

Filosofistudent Axel Fjeld kunngjorde i BT den 13. august at han meldte seg ut av AI. Han kunne ikke vedkjenne seg en organisasjon som så ukritisk har slukt argumentene til prosexkjøp-lobbyen. Han blir neppe alene. Det er nemlig ikke slik at de prostituerte får det bedre ved legalisering. Tyskland og Nederland har svært liberale lover, men ingen andre land i Europa har like mye menneskehandel i form av sexslaver. Det er et uomtvistelig og trist faktum.

Det eneste riktige vil være om AI snur i denne saken. Hvis ikke har organisasjonen sviktet totalt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.