Elitenes forakt for folket og frykt for demokratiet

Dagens Næringslivs sidestilling av Hellas' president med Hitler er et uttrykk for folkeforakt og frykt for demokrati. Noe de har til felles med EU-toppene.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

I føljetongen latterlig mediedekning av Hellas klarte Dagens Næringsliv i går å ta foreløpig førsteplass. Fra lederplass mener avisa at Hellas’ statsminister, Aleksis Tsipras, er å sammenligne med Augusto Pinochet og ingen ringere enn selveste Adolf Hitler.

Grunnen til at lederen for den demokratisk valgte Syriza-regjeringen blir stilt side om side med den verste lederen i nyere historie er at han har innkalt til folkeavstemning. Ja, det stemmer! Natt til lørdag informerte det greske statsoverhodet om at innbyggerne i landet hans skal få bestemme om de vil akseptere betingelsene Den europeiske sentralbanken, IMF og EU-kommisjonen (troikaen) har stilt for forlengelse av låneavtalen. For dette setter altså Norges største næringslivsavis ham i samme bås som mannen som startet andre verdenskrig, forsøkte å utrydde jødene, romfolket, homofile, arbeiderbevegelsen, kommunister, sosialister og står ansvarlig for grusomheter en knapt kan forestille seg. Grunnen til dette var at også Hitler innkalte til folkeavstemning en gang hvor man fikk valget mellom et ja og et nei. Det samme med Pinochet.

LES OGSÅ: Krisepolitikk uten krise: De blåblå gir Norge politikken som har ført Hellas ut i krise

Hitlingen kan fortsette
Grunnlaget for å sette Tsipras i samme kategori som grusomme diktatorer er så tynt at det knapt er verdt å kommentere. Som en oppfølger kan jeg imidlertid foreslå at Dagens Næringsliv hitler stortingspartiene som ville ha folkeavstemning om norsk EU/EF-tilslutning i både 1994 og i 1972. Om de ikke vil tråkke sine egne på tærne er det også en mulighet å sidestille den konservative franske presidenten Jacques Chirac for å ha innkalt til valg om Frankrike skulle tilslutte seg EU-grunnloven. Det samme med de politiske kreftene som stelte i gang samme type avstemninger i Nederland, Spania, Luxemburg eller de i Polen, Storbritannia, Irland, Danmark, Portugal og Tsjekkia selv om de ble avlyst etter at både Nederland og Frankrike sa nei.

Skamløsheten til DN er til å ta og føle på. De vet antakeligvis utmerket godt at det var deres egne forgjengere på høyresiden, i næringslivet og i næringslivspressen som hyllet Hitler i Norge. De vet nok også at Syriza har stått i sterk kontrast til nazipartiet Gyllent Daggry i Hellas mens høyresida var i ferd med å invitere nazibanden, som nå har nesten 70 av sine ledere og tilhengere tiltalt for medvirkning til drap og tilknytning til en kriminell organisasjon, inn i det gode selskap.

Augusto Pinochet er mannen først satte nyliberalismen ut i live. Denne politiske-økonomiske doktrinen som sådde enorm sosial ulikhet i Chile og konsentrerte både den økonomiske og politiske makten enda mer enn hva som var tilfellet like etter at militærdiktatoren tok makta. Nyliberalismen er den samme politisk-økonomiske doktrinen som nå river demokratiet i EU i filler, som har kastet millioner av europeere ut i fattigdom de siste årene og som Dagens Næringsliv er en av de fremste  propagandistene for i Norge.

Dette gjør naturligvis ikke at jeg vil sette Dagens Næringslivs redaksjon i samme bås som Hitler eller Pinochet, men fakta er at avisa er uendelig mye nærmere de to lederne på ytre høyre enn Aleksis Tsipras.

LES OGSÅ: Aleksis Tsipras’ tale om folkeavstemning vedrørende EU’s kuttplaner for Hellas

Ja eller nei, vanskelig å forstå
Den anonyme lederen, som erklærer avisas ståsted, klarer – i likhet med NRK – å påstå at teksten på valgseddelen hvor grekerne skal si ja eller nei til troikaens forslag er uforståelig. Om det er de kognitive evnene som svikter i eller det voldsomme behovet for å sverte folkeavstemningen og Syriza som gjør at de kommer til en slik konklusjon vites ikke. Det kan imidlertid tenkes at den ene forsterker den andre i dette tilfellet.

Som Mimir Kristjansson påpekte i Dagsnytt 18 i går presterer DN å skrive at «Den store forskjellen er at informasjon i dag flyter lettere enn i 1938 og 1978.» Det er altså det første og mest betydningsfulle DN klarer å hoste opp. De ser ikke ut til å ha fått med seg at opposisjonelle allerede hadde blitt sendt til konsentrasjonsleir og drept i datidens Tyskland, at landet var et grusomt diktatur som truet med militærmakt og i praksis ikke ga folket et reelt valg i avstemningen.

Når sant skal sies må det påpekes at mye DN ikke ser ut til å ha fått med seg. Etter at avisas kommentator grunnløst har anklaget  Dagsnytt 18-programlederen for å ha feilsitert lederen makter han ikke selv å lese den uten å pynte på hva som har blitt skrevet. I onsdagens DN-leder påstås det at også at dokumentene som det skal stemmes over ikke har blitt oversatt til gresk eller offentliggjorte. Det sørget imidlertid greske myndigheter for allerede på mandag. Som en liten digresjon kan det nevnes at også dagens leder i DN er feilaktig da de påstår at partiet Alternativet ble større enn alle partier til venstre for sosialdemokratiet i det danske valget, men Rødts søsterparti, Enhedslisten, fikk tre prosentpoeng høyere oppslutning. «Røde venstrepartier sliter også ellers i Europa» påstås det, men det er kun kort tid siden at ytre venstrekoalisjon vant orførerne i Spanias tre største byer og det spanske Podemos er størst i Spania på flere meningsmålinger. Å godte seg over dårlige tider for venstresida ser ut til å være på moten i DN, om de dårlige tidene er relle eller bare skjer i redaksjonens hoder.

LES OGSÅ: Med demokratiet på nyliberalismens alter

Elitenes antidemokrati
Nå skal det sies at Dagens Næringsliv slettes ikke er de eneste som har kommet med antidemokratiske utbrudd i de få dagene etter folkeavstemningen ble utlyst. Det skal koste en statsleder som vil lytte til sitt eget folk. NRK slo til med overskriften «-Tsipras vil innføre eit stalinistregime». NRK har riktignok ikke gjort dette fullstendig rabiate utsagnet til sin offisielle redaksjonelle linje, men det kommer fra en av de 12.000 demonstrantene som samlet seg i protest mot regjeringa og for at Hellas fortsatt skal være underlagt troikaens krav.

I mangel på mer betydningsfulle autoriteter tydde statskanalen til en kronikk av Fedon Lindberg for å forklare at grekerne har seg selv å takke og må tynes enda mer enn de har blitt til nå.

E24’s Kåre Valebrokk mener at «Hellas fortjener knapt å bli reddet» før han forteller at Spania, som har en arbeidsledighet på 23,8 prosent, mener han har klart seg «ganske godt» etter krisa. Irland og Latvia mener han har klart seg «svært godt». Førstnevnte har dobbelt så høy arbeidsløshet som før krisa og nesten 10 prosent av landets unge rømte landet. I Latvia er også arbeidsløsheten omtrent det dobbelte av hva den var før krisa og folketallet fortsetter å falle.  Milliarder av skattekroner ble imidlertid spyttet inn finansnæringa etter krisa så bankene har igjen feite overskudd. Det ser ut til å være det viktigste, så får det gå som det går med vanlige folk.

Dumme grekere kan ikke bestemme selv
Eksplisitt eller implisitt i argumentasjonen og dekningen av den forestående folkeavstemningen har vært at grekerne rett og slett er for dumme til å forstå hva det er de skal stemme over. Demokrati er greit så lenge ikke folk stemmer for langt unna det elitene mener. Folkeforakten og de antidemokratiske holdningene som en finner i Dagens Næringsliv, E24 og NRK er det ikke de selv som er opphav til. Den har blitt dyrket i EU-systemet i flere tiår. I et system som EU-borgere knapt har innsyn i har det blitt bestemt at motkonjunkturpolitikk, utgangpunktet for all sosialdemokratisk politikk før krisa og for Syrizas forslag til hvordan krisa skal løses, nå er ulovlig. Når det nevnte valget om EU-grunnlov endte med nei ble det laget et eget lovverk, skremmende likt det som hadde blitt nedstemt. Denne gangen ble det bestemt uten at man rådhørte seg med massene. Stadig nye beslutninger tas i Brussel som aldri har blitt diskutert i noen valgkamp. Det er kanskje ikke så rart at deltakerprosenten i EU-parlamentsvalget har blitt lavere hver eneste gang siden det første i 1979 til i dag. I 2014 var det på 42,6 prosent (13 prosent i Slovakia).

Hatet mot demokratiet i EU viste seg også klart da den greske statsminister i 2011, George Papandreou, ville ha en lignende folkeavstemning. Etter et enormt press fra EU ble han tvunget ut av sin post og erstattet av en mann som nylig hadde jobbet i åtte år som visepresident i Den europeiske sentralbank.

Eliter beskytter sine interesser
Hele krisepolitikken til EU har vært en katastrofe hvor lederne har sytematisk løyet til egne befolkninger i snart syv år. Vi har blitt fortalt at Hellas har blitt reddet, men landet er i ruiner så det kan jo ikke stemme. Nesten alle pengene som har blitt lånt til Hellas har gått rett ut til banker, hovedsaklig i Tyskland og Frankrike, nå statskontrollerte kreditorer. Siden myndighetene i Hellas innrømmet enorme økonomiske problemer har alle med noenlunde innsikt i problemene vært fullstendig klar over at Hellas ikke har hatt sjans til å betale ned gjelda. Det gjaldt da, det gjelder nå. Hadde den greske regjeringa erklært seg betalingsudyktig allerede i 2009 ville ikke det greske folk trengt å lide så mye, men de store bankene, som bærer en stor del av ansvaret for at krisa inntraff i første omgang, ville ha blitt påført tap.

Vi blitt lurt til å tro at Tyskland har drevet med en slags veldedighet mens de i virkeligheten har tvunget Hellas og andre kriserammede land i Europa til å ta penger fra sine skattebetalere og gi de over til bankkonserner og andre utlånere.

Det er forståelig at elitene som står bak og stiller seg bak en slik politikk skjelver i buksene når folket i Hellas får muligheten til å frigjøre seg fra den. Det er med dette i bakhodet at man må forstå Dagens Næringslivs hitling av Aleksis Tsipras.

Det er mye som står på spill og om Hellas skulle lykkes i å frigjøre seg fra den undertrykkende og ødeleggende politikken de har blitt beodret til av EU-toppene kunne det jo tenkes at noen vil det kunne være begynnelsen på slutten av nyliberalismens klamme grep om hele EU og bankenes sterke og fullstendig udemokratiske innflytelse på europeisk politikk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.