Kjære Lysbakken: Boikott debatten med Hege Storhaug og Christian Tybring-Gjedde

Skeive Dager er vanligvis et progressivt arrangement, men på det tilsvarende i Bergen, Regnbuedagene, sitter to islamofobe i panelet.

Etter at debatten på Regnbuedagene er over, fortsetter jeg å leve som både muslim og homofil. Jeg må fortsette å leve med islamofobien.

Abdul Rawashda
Om Abdul Rawashda (1 artikler)
Abdul Rawashda er aktivist og kåret til Homotoppen 2013. Han er tidligere sentralstyremedlem i Skeiv Verden og aktiv i Queers4palestine i Norge. 

Å kritisere premissene for en kontroversiell debatt er ikke det samme som å ta fra noen ytringsfriheten deres. Det er heller ikke mobbing. De senere årene har muslimer blitt utsatt for en hets som har flere likhetspunkter med den jøder ble utsatt for på 30-40-tallet. Vi kjenner historien så godt at det er skummelt å ta innover seg likhetene.

Økt spillerom til rasisme
LLH Bergen Hordaland/Regnbuedagene gir fritt spillerom til to av de mest fremtredende islamofobene Christian Tybring-Gjedde og Hege Storhaug i den mye omtalte debatten. Vi er alle enige i at debatt er bra, men da må både vinklingen på debatten og panelet være deretter. Vinklingen Regnbuedagene har gitt debatten er spekulativ og tabloid og kan bidra til å forsterke islamofobien vi trodde at både LLH og Regnbuedagene ville til livs. Denne islamofobien kjenner dessverre mange av oss på kroppen hver dag. Homofili og islam blir framstilt som uforenelige motpoler, og stemmer som forsøker å utfordre denne ”sannheten” slipper sjelden til i offentligheten.

Homobevegelsen har dreid mot høyre
Vi har de siste par årene sett en dreining mot høyre både i lhbt-miljøet og i LLH. Vi er mange som husker LLHs famøse invitasjon av barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) ved EuroPride i 2014. I det øyeblikket LLH valgte å opprettholde invitasjonen til Horne valgte de aktivt vekk Skeiv Verden. Vi har også eksempler på drag-grupper som både bruker blackface og sexistisk omtale av kvinner i sine ”sketsjer”. Nå har vi altså Regnbuedagenes debatt hvor Norges to største islamofober blir gitt en plattform å stå på. I hvilken retning vil dette føre oss, og hva vil det gjøre med de av oss som er nødt til å leve med både homofobien og islamofobien? Har LLH blitt så snøblinde i sin egen blenda-hvithet at kritikken preller av som vann på gåsa?

Kaltham bruker feil metode
Debatten «homofili og islam – felles frykt for hverandre?» er nok et bidrag i rekken. I stedet for å utfordre gjengse stereotypier støtter debatten opp under disse. Det er viktig at Kaltham A. Lie får anerkjennelse for å være åpen homofil og muslim. Jeg vet personlig at dette kan være utfordrende på flere plan. Også jeg har opplevd forfølgelse, flukt, diskriminering og mobbing fra flere kanter.

LES OGSÅ: «Jeg er den første åpne homofile muslimen i Norge. Jeg vil ikke tvinges til taushet»

Jeg tror intensjonen bak Kalthams brennende engasjement er den samme som min og mange andre muslimske homofile, både i og utenfor Norge: vi ønsker muligheten til å leve ut hele vår person. Men jeg er uenig med Kaltham i hvordan vi oppnår dette. Jeg tror ikke det skjer ved å delta og gi anerkjennelse til en debatt som fremmer stereotypier som rammer både ham og meg.

Islamofobien tar ikke slutt
Så når Kaltham skal holde innledning og delta i panelet vil jeg at det skal være klinkende klart at han ikke representerer alle homofile muslimer. Han representerer i hvert fall ikke meg. Brorparten av paneldeltakerne og publikum har det privilegium at de kan diskutere islam og homofobi på et rent abstrakt nivå. Det kan ikke jeg. Etter at debatten er over fortsetter jeg å leve som både muslim og homofil.

LES OGSÅ: Regnbuedagene: Spør først, skyt etterpå Frøise

Jeg må fortsette å leve med islamofobien, både på vei inn på homoutesteder, som jobbsøker og når jeg skal leie en leilighet. Derfor ønsker jeg – i likhet med andre som har uttalt seg i media – å oppfordre til en boikott av debatten. Dette vil jeg også oppfordre Audun Lysbakken til! Jeg ønsker til gjengjeld en konstruktiv dialog om tematikken, en debatt som brygger bro heller enn å skape polarisering, og hvor islamofober ikke har en plass.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.