Palestine Marathon: En protest og folkefest

Foto: Pål Velo

Tidlig fredag morgen gikk startskuddet for de i overkant av 3000 deltagere til årets Palestine Marathon utenfor Fødselskirken i Betlehem på Vestbredden.

Pål Velo
Om Pål Velo (2 artikler)
Pål Velo er tidligere forsker i utviklingsøkonomi ved Københavns Universitet. I dag jobber han som freelance journalist med base i København, samtidig som han er Palestina-aktivist.

Om man løper 10 kilometer-distansen, halvmaraton eller et maraton er irrelevant. For Palestine Marathon har utviklet seg til en folkefest som i all tydelighet markerer Palestinernes begrensete bevegelsesfrihet på eget land under vedvarende militær okkupasjon.

– Jeg er ekstremt glad for å være her, det er første gang jeg har vært utenfor Gaza. Det forteller Yousef Obiad, vinner av årets halvmaraton. Han er del av en gruppe på 45 mennesker fra Gaza som fikk lov av Israelske myndigheter til å komme til Betlehem for å løpe, i motsetning til tidligere år hvor slike tillatelser ikke har blitt gitt.

– Hele opplevelsen har vært fantastisk, men det er synd vi ikke kan være her lenger enn til søndag, fortsetter han. For tre dager var alt reisefølget fra Gaza fikk tillatelse til.

Skjermbilde 2015-04-01 kl. 00.59.08

Årets Palestine Marathon tar løperne gjennom en meget spesiell rute for idrettsarrangement å være. Etter snaue to kilometer løper de i intens varme langs apartheidmuren, den ti meter høye og femten kilometer lange betongmastodonten som fysiskt forhindrer Palestinerne å reise inn til Israel, deriblant Jerusalem – eller Al Quds på arabisk – seks kilometer mot øst.

Forbi muren fortsetter ruten først gjennom Al Aida, flyktningleiren fra 1950 med 4.700 registerte flyktninger fordelt på 0,7 kvadratkilometer. Deretter passerer de flyktningleiren Ad Dheisheh, med sine 13.000 innbyggere på 0,3 kvadratkilometer, før man når landsbyen Al Khader. Etter opprettelsen av apartheidmuren rundt i området her kan bønder kun få tilgang til de flere tusen hektar av det land de en gang dyrket med militær tillatelse. Selve ruten er kun rundt tjue kilometer lang, noe som betyr at man blir nødt til å løpe ruten to ganger. For det å skulle legge en full 42 kilomter lang rute i Betlehem ville betydd at man skulle gjennom Israelske check-points, hvilket naturligvis ville lagt en betydelig demper på muligheten for å sette ny personlig rekord.

Hannah Christensen (21) er aktivist danske Palæstina Aktion og en av de omkring 1000 internasjonale deltagere i årets maraton. Hun forteller at selv om Palestine Marathon offisielt ikke er politisk, blir den det gjennom sin symboltunge rute. – Man kan ikke løpe ved siden av muren uten å bli berørt. Hele poenget med å løpe her er å vise solidaritet for Palestinernes kamp mot okkupasjonen, forteller hun.

LES OGSÅ: På besøk i det glemte Palestina

Men på tross av alt alvoret som ligger til grunn for Palestine Marathon, er stemningen omkring arrangementet på topp. Med store musikkanlegg står folk langs gaten for å heie løperne frem og deler gladelig ut frukt, vann og kringler til alle som vil ha. Og ved målgang tar festen av når de første maratonløperne sliter seg opp den siste bakken og inn på Mangerplassen i Betlehem sentrum. – Det beste med Palestine Marathon er nettopp her i målområdet, for her møter jeg andre Palestinere fra hele Vestbredden og Gaza. Det er ikke ofte det skjer, forteller en sliten Sylaf Mousa (15) som selv er fra Al Khader.

Idéen om å holde et maraton i Palestina kom da danske Signe Fischer en dag satt og ventet i kø ved en Israelsk check-point etter at hun hadde flyttet hit, og fyltes med irritasjon over de lange ventetidene. Tilbake i Danmark allierte hun seg med iverksetteren og venninnen Lærke Hein og sammen begynte å jobbe for å holde Palestinas første
maraton noen sinne. Men veien var lang, ettersom Israel ikke akkurat hyllet initiativet. Det andre hinderet var å finne en passende rute som gikk utenom forskjellige check-points, som resulterte i at man i 2013 løp samme vei fire ganger. Selve Betlehem by er klassifisert som området A, som betyr at den er underlagt Palestinsk selvstyremyndighets (PA) kontroll. 85% av området rundt byen er derimot klassifisert som område C, altså underlagt Israelsk militær kontroll siden Oslo-avtalen trådde i kraft i 1993.

For Signe Fischer var det et krav til de Palestinske myndigheter at også kvinner skulle få lov til å delta, etter at hun hadde lagt merke til hvor uvanlig det var at hun som kvinne selv løp rundt i gatene da hun bodde her. Etter at dette ble godkjent har maratonet blitt populært blant unge Palestinere generelt, men spesielt blant jenter. 2013 var også året da fem av de 700 registrerte på startlisten var Israelere, på tross av at de i følge Israelsk lov ikke kan oppholde seg på Vestbredden. I dagene før løpet endte det med at arrangørene så seg nødt til å kontakte de Israelske maratonløperne og be dem om ikke å komme for deres egen sikkerhets skyld, ettersom Israelske myndigheters respons kunne bli for voldsom.

Skjermbilde 2015-04-01 kl. 00.59.31

Det første Palestine Marathon endte som en suksess, og har nå vokst til over det tredobbelte i antall deltagere. I tillegg har det resultert i opprettelsen av organisasjonen Right to Movement, som i dag er en global bevegelse og som setter fokus på retten til bevegelsesfrihet i ditt eget land, som er en del av FNs menneskerettighetserklæring fra 1948. Right to Movement har nå løpeklubber over hele verden, spesielt i det nordlige Afrika.

Palestine Marathon har blitt et populært reisemål for Palestina-sympatisører fra Danmark og i målområdet hører man nesten like mange dansker lete etter en avkjølende pils som man hører Palestinere lete etter vann. Noen norske gloser hører man da også, selv om de er forsvinnende få. La oss neste år håpe flere løpeglade nordmenn tar turen til Vestbredden for en solidarisk løpetur mens det allikevel er vinter på de nordlige breddegrader. Informasjon finner du på palestinemarathon.com.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

 • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
 • - Vær saklig og hold deg til tema
 • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

 • willd

  Hva med kvinners rettigheter til å kunne jogge og bade i for eksempel varmt vær uten å være tildekket med niqab eller lignende? Hva med rettighetene til homofile og transpersoner i disse muslimske områdene? – Man hører aldri om det.

  Ingen, unntatt Miff, har tatt opp de elendige forholdene palstinske menneskerettighetsaktivister sitter i i palestinske fengsler der de blir torturert for å fremme rettigheter for homofile og dem som er «annerledes».

  Hvor blir det av Ottar, Human-Etisk Forbund og Feministideologene her? Er de bare opptatt av å fremme selve ideologien sin?

  – Ve, dere hyklere som avsiler myggen, men sluker kamelen – horer og tyver kommer før inn i himmelen enn dere, som en kjent jøde sa.

  Her er en link fra VG der palestinerne i Gaza mener at det er Hamas og ikke Israel som tar livet av dem: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtoesten/det-er-hamas-som-dreper-oss-ikke-israel/a/23258643/

  • Joakim Moellersen

   Hvis du faktisk leser saken vil du legge merke til at kvinnelig deltakelse på løpet var en viktig årsak til at grunnleggerne ville gjøre dette og om du ser på bildene vil du også se at det er kvinnelig deltakelse.

   Man kan mene hva man vil, men faktum er at Israel drepte over 2000 palestinere i sitt siste overfall mot Gaza.

   • willd

    Hamas prøvde/ville drepe mange flere enn 2000.

    • Joakim Moellersen

     Så etter at du har tillagt Hamas en mening (som du for øvrig ikke finner noen antydninger til i deres virke de siste årene) så er det greit at Israel to livet av over 2200 palestinere hvorav de fleste var sivile?

     Av de 72 israelerne som ble drept var 66 militære og seks sivile. Burde sette ting i perspekltiv for deg.
     http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Israel–Gaza_conflict

     • willd

      Jeg har ikke tillagt folk i Hamas mening. Det er bare å se/google på deres tilknytning til islamsk ekstremisme og hva de mener om jøder i Israel. Det finnes sikkert greie folk i Hamas som det gjør andre steder også.

      Forøvrig har jeg bidratt med arbeid angående å finne andre løsninger enn krig i Gaza. Jeg har vunnet nesten samtlige teologiske diskusjoner i favør av ikke å gå til krig mot Gaza, og det mot høytstående sionister og israelvenner også. At mange uskyldige på Gaza dør, har jeg trukket inn. Eksempler på at de har skiftet syn, har jeg også. Hvor og hvem sier jeg ikke, pga retten til anonymiteten/privatlivet.

      Det reint politiske gidder jeg ikke legge meg opp i, for jeg er ikke en makttype, og det kan være farlig å være politisk aktivist. I de foldede hender er det mer kraft tilgjengelig, noe som også utgjør mitt bidrag. Av og til er alt man kan gjøre å be til Gud/Kristus/Forsoneren.

      Forøvrig har jeg hjulpet mange fattige med mat, inkludert venstreaktivister i Bergen. På det meste har jeg gitt vekk over halvparten av pengene mine til mat for fattige.

      At over 2200 sivile døde i Gaza under angrepet fra Israel, er ikke mer enn det dør folk av sult i løpet av noen dager i Afrika. Men i Afrika handler det ikke så mye om religion og de har en mer ulik hudfarge der, så da bryr ikke politiske aktivister seg så mye om det. – Skjult rasisme kan vi kalle det.

      Virkeligheten er ikke så ofte slik som den ser ut.

 • Pingback: MARATHON DANMARK 2015()

 • Pingback: Palestine Marathon – A protest and a party | velojournalism()