Mexico – narkostaten ingen rører

Foto: Luca Serazzi

Et halvt år etter studentforsvinningen i Mexico har saken blitt et symbol på den mexicanske narkostaten og regjeringens undertrykkelse. Børge Brende må våkne og støtte grasrotas krav om rettferdighet.

Yngve Heiret
Om Yngve Heiret (5 artikler)
Yngve Heiret er stipendiat i samfunnsgeografi ved universitetet i Oslo og redaksjonsmedlem i gnist.
Karoline Garnes
Om Karoline Garnes (0 artikler)
Karoline Garnes er informasjons -og organisasjonsmedarbeider i Latin-Amerikagruppene.

I dag er det seks måneder siden 43 studenter ble bortført av mexicansk politi, overlevert til narkobanden Guerreros Unido og sporløst forsvunnet. Verden over arrangeres det også solidaritetsmarkeringer for de 43 studentene. Det internasjonale sivilsamfunnet har tatt til gatene og fordømt mexicanske myndigheter som åpenbart er involvert i bortføringen. På tross av at protestbevegelsen har lykkes med å rette fingeren mot voldsstaten Mexico, sitter statsoverhoder verden over og ser på at Mexicos regjering får fortsette undertrykkelsen av folket. Selv om Ayotzinapa har blitt et symbol på undertrykkelsen og kampen mot den, fortsetter politivolden og kriminaliseringen.

For en måned siden demonstrerte lærere i delstaten Guerrero mot privatiseringsreformer av lærerutdanningen, for bedre lønnsvilkår og en oppklaring av saken til de bortførte studentene. Politiet svarte med å fengsle 135 lærere. Flere kvinner meldte at de var blitt seksuelt torturert av politimenn under aksjonen, og 65 år gamle Claudio Castillo Peña døde som følge av slag fra politiet.

For noen dager siden ble to journalister truet på livet av medlemmer fra det høyrepopulistiske regjeringspartiet PRI. Omkring 200 partimedlemmer, flere berusede, omringet journalistene og truet dem med macheter. Journalistene dokumenterte eksproprieringen av urfolk i San Sebastian Bachajón, hvor myndighetene vil bygge ut turistprosjekter på lokalbefolkningens territorier. 600 politimenn og PRI-medlemmer forsøkte å tvinge befolkningen ut av området ved å tenne på hovedkvarteret deres. 120 mennesker er fengslet og to drept i konflikten i San Sebastián Bachajón som har pågått siden 2007.

LES OGSÅ: Levende ble de tatt, levende vil vi ha dem tilbake.

Også den pågående streiken nord i Mexico viser hvordan myndighetene brutalt undertrykker folket. Videoer tatt under demonstrasjonene viser tungt bevæpna politimenn som legger geværmunninger mot hodene på ikke-voldelige demonstranter. Over 200 arbeidere er arrestert under streiken som handler om lave lønninger, overtid som aldri blir utbetalt, elendige livsvilkår og en generell utnytting av arbeiderne.

Bortføringen av studentene fra Ayotzinapa var dråpen som fikk begeret til å renne over for mexicanerne. De 43 studentene er blitt et symbol på den systematiske undertrykkelsen mexicanerne står overfor. Bevegelsen som har tatt til gatene i protester de siste seks månedene står fortsatt fast på sine krav. President Peña Nieto må gå av. Man må ha en uavhengig etterforskning av saken om de forsvunne studentene. Og høyest står kravet om at studentene må komme tilbake i live.

Også her i Norge er det blitt utført aksjoner og markeringer i forbindelse med de forsvunne studentene. Internasjonale organer kan ikke lenger se mellom fingrene på situasjonen i Mexico. Andre land må legge press på den mexicanske staten for at grasrotas krav skal få gjennomslag. Norge, med utenriksminister Børge Brende i spissen, må følge opp lovordene fra Stortingets menneskerettighetsmelding og støtte grasrotas krav om rettferdighet. For mexicanerne skal ikke stå alene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Mexico – narkostaten ingen rører

  1. AvatarJoakim Moellersen // 2015-03-27 kl 02:09 //

    Vi kan bare tenke oss hva reaksjonene i norske medier ville vært om noe lignende hadde skjedd i Venezuela.

Kommentarfeltet er lukket.