Svenske nynazister mer aktive og mer voldelige enn på lenge

Politiet beskytter en nazistisk demonstrasjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen. Foto: Peter Isotalo

Svenske nynazistiske organisasjoner har aldri vært mer aktive enn hva tilfellet var i 2014. Også voldsnivået øker. Dette på tross av at antallet nynazstiske grupper minker i antall.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Et valgår byr gjerne på en økt politisk aktivitet. Så var også resultatet i Sverige under valgåret 2014.  Spesielt sterkt merket man en økt aktivitet blant tilhengerne på den ekstreme høyresiden i svensk politikk. En rapport utarbeidet av den antirasistiske stiftelsen Expo viser at aktiviteten blant svenske nynazister aldri har vært større enn i 2014. Antallet aktiviteter økte i fjor med 23 prosent i forhold til 2013. Fjorårets økning i aktivitet faller inn i et mønster Expo har sett siden 2011 hvor svenske nynazistiske organisasjoner blir stadig mer aktive.

— Gjennom fjoråret så vi en meget markant økning i nynazistenes aktivitet, og vi kan trygt si at vi aldri har sett dem mer aktive, sier utreder hos Expo, Anna-Sofia Quensel, til Sveriges Radio.

LES OGSÅ: Nazistangrepet i Kärrtorp og kampen mot rasisme

Stor økning i spredning av propaganda
Store deler av aktivitetsøkningen har kommet gjennom en utstrakt spredning av propagandamateriell som flyveblad og klistremerker.

— Propagandaspredningen står for en stor del av økningen , men vi har også sett en økning i andre former for aktiviteter som ‘kampforberedelser’ og kampsporttrening for organisasjonenes medlemmer.

Quensel mener nå man ikke skal ta lett på spredningen av propaganda da hun mener det er selve budskapet som er farlig og ikke bare spredningsforsøkene.

— Selve budskapet i denne propagandaen er farlig og ikke noe man kan ignorere. Når man i tillegg i propagandaarbeidet sikter seg inn mot skoler og ungdomsmiljøer er dette en trussel vi virkelig må ta på alvor.

En ny trend i propagandaarbeidet til de nynazistiske organisasjonene er at de nå sikter seg inn med å bruke sperrebånd med henvisninger til nazistiske nettsider mot blant annet kommunehus, mediebedrifter og skoler.

LES OGSÅ: Nordmann på russisk nazikonferanse – avbrutt etter bombetrussel

Stadig mer voldelige
I tillegg til økningen i antallet propagandaaksjoner viser den nye rapporten også tegn på at svenske nynazister er i ferd med å bli stadig mer voldelige. I løpet av det siste året har Sverige sett en rekke tilfeller av rasistisk motiverte overfall. I tillegg har man også sett en rekke voldelige angrep på politiske motstandere.

–Det er skremmende å se at ‘kampforberedende’ aktiviteter som fysisk trening og kampsporttrening har økt i stor grad innen disse organisasjonene siden 2013.

Blant organisasjonene som har størst økning i slike aktiviteter er Svenska Motståndsrörelsen. Denne organisasjonen er allerede den mest militante organisasjonen på den ekstreme høyresiden, og Quensel mener det så absolutt er grunn til bekymring for utviklingen.

— Organisasjonen selv vil kalle dette selvforsvarstrening, men det er så absolutt grunn til å være på vakt i forhold når man vet at treningen utføres blant annet med kniver og kampsportteknikker.

LES OGSÅ: Drapsdømt nazist med i voldelig internasjonalt nettverk

Sverige blir stadig mer tolerant
Til tross for at den nye statistikken kan gi et negativt bilde av forholdene i dagens Sverige mener flere eksperter at det ikke er grunn til å svartmale situasjonen i forhold til hvilken påvirkning den nynazistiske propagandaen har på resten av samfunnet.

Det er lite som tyder på at den økende mobiliseringen i de høyreekstreme miljøene gir noe godt bilde av deres oppslutning i samfunnet, sier professor i statsvitenskap ved universitetet i Gøteborg, Marie Demker til Sveriges Radio.

Hun mener tvert i mot at det er mange tegn i tiden som tyder på at Sverige er i ferd med å bli et stadig mer inkluderende samfunn.

— Ser en på det svenske samfunnet i sin helhet er vi i ferd med å bli et stadig mer inkluderende og tolerant samfunn.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Svenske nynazister mer aktive og mer voldelige enn på lenge

  1. Arbeideren // at //

    Svenske nynazister mer aktive og mer voldelige enn på lenge. Trenden gjelder åpenbart også islamister og venstreekstreme. Dette skjer samstundes den svenske velferdsstaten rakner. Konfliktnivået kommer nok bare til å stige der til lands.

Comments are closed.