Ekstremistene driver en hatets spiral

Foto: wikipedia.org

Vi – ateister, kristne, jøder, muslimer og andre – har felles interesser mot dem som dreper uskyldige og sår hat.

Ronny Kjelsberg
Om Ronny Kjelsberg (15 artikler)
Ronny Kjelsberg er Universitetslektor ved NTNU og tidligere fylkestingsrepresentant for Rødt 2007-2015.

En ekstremist har drept en uskyldig jødisk vakt og en uskyldig kafégjest i København, ikke lenge etter at islamske ekstremister utførte enda blodigere aksjoner i Paris. Samtidig er det ikke mange dagene siden en ateist drepte tre muslimer i USA, og på fredag avverget canadisk politi med nød og neppe en kjøpesentermassakre av en gruppe ungdommer med nynazistiske sympatier. Den største massakren i fredstid i Norge ble som kjent begått for få år siden av en «kristen» ekstremist besatt av konspirasjonsteorier om muslimer. Og så kan man jo legge til at ekstreme jødiske settlere med ujevne mellomrom dreper palestinere på Vestbredden også.

Eksemplene burde være mange nok til at vi innså at det ikke er islam, jødedommen, kristendommen eller ateismen som er problemet. Dypest sett har disse ekstremistene det samme verdensbildet: De ønsker å framprovosere økte konflikter på etnisk/religiøst grunnlag.

Terrorismens strategi

Etter angrepet mot Charlie Hebdo i januar hadde Vepsens Tor Bach en god analyse av terroristenes beveggruner:

“Målet med terroren var […] ikke først og fremst å drepe bestemte motstandere eller ødelegge bestemte bygninger, men å skape en politisk situasjon som førte til den ønskede forandringen av samfunnet.

Gårsdagens angrep i Paris har også dypere hensikter enn bare å drepe noen journalister. Hvis det nå er al Qaida og ikke en annen gruppe som står bak vil den enkleste og mest umiddelbare tolkningen kanskje være at al Qaida er satt i skyggen av sine tidligere allierte i ISIL og derfor har behov for å markere seg.”

Bach fortsetter med å peke på at franske islamister har et problem: Franske muslimer er svært sekulariserte og over 2/3 er ikke interesserte i religion. Men, fortsetter Bach ved å parafrasere Juan Cole: “hvis [terroristene] kan få den franske majoritetsbefolkningen til å te seg dårlig mot muslimene, kan det føre til at det skapes en felles politisk identitet rundt misnøye over å bli diskriminert.”

Når fienden er et speilbilde

Ekstremistene ligner nemlig mer på hverandre enn de ligner på andre fra samme religiøse eller etniske gruppe. Om vi gjør en sammenligning mellom de kanskje mest omtalte de siste årene – de voldelige islamister og den gruppen som har begått alle politiske drap og terroraksjoner i Norge etter krigen (for ikke å snakke om svært mange under krigen) – de høyreekstreme – blir det tydelig.

De senere årene har mange høyreekstreme (men ikke alle) nemlig droppet jødene som sin syndebukk for alt som er galt her i verden og erstattet dem med muslimene. Ville konspirasjonsteorier om muslimer (som Eurabia-teorien – her til lands blant annet promotert av statsstøttede Human Rights Service), som ikke står tilbake for de tilsvarende som finnes om jøder, har spredd seg langt utover rekkene av gamle nynazister. Disse tankesettene har gitt opphav til begrepet “islamofobi”, som er en parallell til begreper som “xenofobi”, og “homofobi”.

Men det som kanskje er mest iøynefallende, om man tar et skritt tilbake, er altså likheten mellom ekstremistiske islamister og de islamofobe.

Rent utover at begge gruppene er konservative høyrestrømninger i sine respektive miljøer, er både islamister og islamofober fullstendig enige om hva islam egentlig er. De legger begge til grunn en ytterliggående og ekstrem tolkning av religionen, og avviser alt annet med at dette ikke er “ekte islam”. Mot seg har de selvsagt det overveldende flertallet av verdens muslimer som vil ha et fritt og demokratisk samfunn, ikke islamistenes teokratiske diktatur.

Både islamofobene og islamistene hater feminister. Det skaper jo et problem for enkelte vestlige høyreekstreme. De samme folkene som i tiår har klaget over og hetset feminister, skal nå plutselig bruke kvinnesak som et argument mot islam. Vi får her den klassiske løsningen – ad hoc. Man singler ut de kvinneundertrykkende elementene man finner i enkelte kulturer som er dominert av islam, legger all skyld for disse på religionen, og kritiserer kun disse.

Både de islamofobe og islamistene sprer selvsagt et identisk verdensbilde, og den samme konfliktbeskrivelsen. Det er “islam” mot “vesten”, selv om bare en liten minoritet av muslimer er enige med ekstremislamistene, og bare en liten minoritet av Vestens innbyggere deler de høyreekstremes verdensbilde. Skummelt blir det likevel dersom de til sammen blir så sterke at de får spredd sitt verdensbilde.

Hatets spiral

Dersom mange i vesten blir skeptiske til muslimer, vil selvsagt unge muslimer føle seg isolert og utstøtt, og i større grad begynne å tro på det islamistene sier. På samme måte fungerer selvsagt islamistenes uttalelser til å mobilisere til islamofobenes rekker.

Disse to ekstremistmiljøene er ikke bare like – de lever i en symbiose, hvor de i praksis aktivt rekrutterer til hverandres miljø. I forhold til en del minoritetsmiljøer i Vesten bidrar de islamofobe sannsynligvis til å rekruttere til islamistmiljøer på en mer effektiv måte enn det ekstreme islamister selv evner. Islamister og islamofobe er dermed i praksis hverandres beste venner, selv om de framstiller hverandre som sine verste fiender.

Disse gruppene – og andre ekstremister – driver en hatets spiral. Deres mål er å så mistro og å splitte folk på bakgrunn av tro og hudfarge. De ønsker å dele samfunnet opp i oss og dem. Den eneste effektive måten å svare dette hatet på er at det eneste “oss” mot “dem” verdensbildet vi aksepterer er dette: Det er oss – ateister, kristne, jøder, muslimer og alle andre, sammen mot dem – de som dreper uskyldige for å så hat.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.