Dan Park på naziarrangement i Ungarn

Dan Park på naziarrangement i Ungarn. Foto: Faksimile fra @Simonbungers Twitter-konto

Svensk plakatprovokatør, forsvart av Document.no, holdt tale på naziarrangement i Ungarn. Dro så på fest med nazistene.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Den svenske provokatøren og plakatmakeren Dan Park var lørdag på en årlig nazistisk markering i Ungarn. Den beryktede nazistiske grupperingen Blood and Honour arrangerte «ærens dag» til minne om et slag nazistene vant i Ungarn under andre verdenskrig.

Ifølge hjemmesiden til den ungarske avdelingen av Blood and Honour talte Park på arrangementet og som man ser av bildet over deltok også svensken på nazistenes fest etter talen. Hjemmesiden uttaler også sorg over at Tyskland tapte andre verdenskrig.

Bildet ble i går postet på Twitter av Simon Bünger fra det antirasistiske journalistkollektivet Redox i Danmark. «Hvis nogen skulle være i tvivl om hvor vidt #Dan Park er nazist, så ses han her på B&H-fest i Ungarn», er Büngers kommentar til bildet.

LES OGSÅ: Nazistapologet holder foredrag på Deichmanske bibliotek

Bibliotekstale til Parks forsvar
Dan Park gjorde seg bemerket da Deichmanske hovedbibliotek i oktober huset et foredrag hvor den svenske kunstneren og kunstkritikeren Lars Vilks holdt en forsvarstale for Park og hevdet at han sto for «det eneste som skjer av en overskridende natur i kunsten i dag». Utenfor protesterte antirasister mot at Anders Behring Breivik-apologi, holocaustfornektelse, Hitler-hyllester og rasistiske motiver skulle vises fram og forsvares på folkebiblioteket. Arrangør av foredraget var ytre høyre-bloggen Document.no.

Vilks og andre av Parks tilhengere og forsvarere påsto at mannen slettes ikke var nazist, ei heller rasist, men at hans bruk av hakekors til personlig utsmykning, hans marsjering med svenske nazister og hans motiver bare var et kunstprosjekt. Park har gitt flere intervjuer i nazistiske medier både i Sverige og i Norge.

LES OGSÅ: Document.no og nazikunsten

Park vant berømmelse ved å klistre opp plakater med rasistiske motiver rundt om i Malmø, og fikk mye oppmerksomhet etter at han hang bokser med «Zyklon B» rundt et jødisk forsamlingslokale. Zyklon B er gassen brukt i utryddelsesprosessene mot jøder under andre verdenskrig. Han har blitt dømt for «hets mot folkgrupp» i tillegg til «förtal», som tilsvarer ærekrenkelse i Norge. Første nyttårsdag i år fikk Park juling av ukjente gjerningsmenn da han var på vei hjem fra fest i Danmark.

Svensken skal også holde tale seinere i kveld ved den første Pegida-marsjen i Malmø. Den arrangeres blant annet av medlemmer fra nazistpartiet Svenskarnas Parti. 54 personer har meldt sin deltakelse og 3.400 har sagt de skal ta del i motdemonstrasjonen, ifølge ETC.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.