Aktivister forsøkte å arrestere Henry Kissinger for krigsforbrytelser

Foto: World Economic Forum

Antikrigsaktivister avbrøt USAs tidligere utenriksminister, Henry Kissinger, og krevde ham arrestert grunnet gjentatte krigsforbrytelser. John McCain kalte demonstrantene mindreverdig avskum.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Fredsaktivister fra gruppa Code Pink avbrøt tidligere utenriksminister i USA, Henry Kissinger, gjentatte ganger da han skulle tale ved en høring i senatets forsvarskomité. Kissinger skulle snakke om gobale utfordringer og nasjonal sikkerhetsstrategi, da han gang på gang ble avbrutt av demonstranter som ville ha den tidligere diplomaten fengslet for krigsforbrytelser i Vietnam, Kambodsja, Laos, Chile og Øst-Timor.

Tidligere presidentkandidat for Republikanerne og nåværende leder for senatets forsvarskomité, John McCain, ble forbannet.

— Hold kjeft ellers får jeg dere arrestert! Kom dere ut dere mindreverdige avskum (lowlife scum), raste han.

— Jeg har vært medlem av denne komiteen i mange år og jeg har aldri sett noe så skammelig og opprørende og foraktelig som den forrige demonstrasjonen som nylig fant sted.

Mektig utenriksaktør
Henry Kissinger er av mange ansett som den mektigste pesonen i USAs utenrikspolitikk etter andre verdenskrig. Han var nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under Richard Nixons styre under Vietnam-krigen og har fungert som rådgiver for flere regjeringer og presidenter, også Obama.

Code Pink beskylder Kissinger for å ha stått bak millioner av menneskers død i Vietnam, Laos og Kambodsja i årene han jobbet for Richard Nixon. Videre ønsker de ham anholdt for å ha vært en av hovedarkitektene bak kuppet mot den demokratisk valgte Salvador Allende i Chile i 1973. Et kupp som resulterte i 16 år med militærdiktatur under Augusto Pinochet. Også Kissingers godkjenning av den indonesiske invasjonen av Øst-Timor i 1975. Den indonesiske militærdiktatoren Suharto ble hjulpet til makta av CIA go MI5 ved kupp og væpnet av USA og andre vestlige land. 200.000 østtimoresere ble drept av indonesiske styrker. Det tilsvarer om lag 30 % av befolkningen.

«Dette er Kissingers arv. Død. Ødeleggelse. Lidelse. Misere. Diktatur. Han er en morder, en løgner, en bedrager, en bølle», heter det i en offisiell uttalelse fra Code Pink.

Ingen venner, bare interesser
I tillegg til å være en mektig politisk aktør har Kissinger også skrevet flere bøker innen akademia. Han regnes som en av pionerene innenfor realismeskolen i internasjonale relasjoner hvor han analyserte global politikk basert på partenes egeninteresser. «Amerika har ingen permanente venner eller fiender, kun interesser», har han uttalt.

«Jeg kan ikke se hvorfor vi skal måtte stå å se på at et land blir kommunistisk grunnet dets folks uansvarlighet», var hans kommentar til USAs hjelp og støtte til militærkuppet i Chile.

Under kan du se klipp fra senatsmøtet hvor aktivistene gjentatte ganger avbryter.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.