Gir blasfemi oss et bedre samfunn?

Foto: Miss Steel

Vi lærer barna våre respekt for andre og at mobbing er galt. Hvordan skal vi forklare dem at mobbing gjennom media er helt ok?

Anne Karin Erich
Om Anne Karin Erich (2 artikler)
Anne Karin Erich er hjelpepleier og vernepleier og har videreutdanning i velferdspolitikk og helserett. Hun har arbeidet i helsevesenet i over 40 år. 20 år innen psykiatrifeltet og resten med funksjonshemmede, fysisk eller psykisk. I sju av årene som leder. I fjor var hun medforfatter i diktantologien Grenseløse forfattere.

Tiden etter terrorangrepet på Charlie Hebdo har vært en tid med fokus på grove terrorhandlinger og forsøk på å kneble ytringsfriheten. I denne kampen har mennesker mistet sine liv. Familier har mistet sine kjære, og vi alle har mistet litt av troen på menneskeheten.

Har vi egentlig vunnet noe som helst?

Har ord større makt enn diktatorer
Charlie Hebdo er selve symbolet på ytringsfrihet gjennom religiøs og politisk satire. Islam har blitt tråkket på, kristenheten og. Tidsskriftet hadde et opplag på 60.000. I dag er det på fem millioner. Mennesker, selv uten sans for satire og blasfemi, kjøper avisen i protest mot det de kaller knebling av ytringsfriheten.

Hver dag blir mennesker drept eller sperret inne fordi de ytrer seg åpent om det de tror på. Journalister er en utsatt yrkesgruppe. Russland er kjent for sin knebling av annerledes tenkende og skrivende. Kina og, sammen med en hel del andre land.

Menneskerettighetene blir glemt og begravet. Vi har rett til å tro hva vi vil. Hvorfor mener da andre at de kan drepe oss for det? Er det virkelig slik at ordet har større makt enn diktatorer, land, regimer og religion? Det kan se slik ut.

Tillater Gud knebling av ytringsfriheten
Det man prøver å kneble, forsterker seg bare. Det går under jorden en stund kanskje, men tanken kan de aldri ta fra oss. Hvordan kan terroristene ha unngått å få det med seg?

Det er muslimer som får skylden og blir forhatt i denne prosessen. De har blitt den store fare i dag. Men hva med kristenheten? Protestanter og katolikker. Vi finner terrorister der og.

Kampen mellom Irske katolikker og protestanter, som etter sigende skulle tro på den samme guden? Hvilken Gud er det som tillater drap for å kneble ytringsfriheten? Hvilken side står Gud på?

Norge ble tvangskristnet
Vår stolte norske nasjon ble kristnet ved tvang, sverdhugg og kompromisser. Feiringen for de gamle gudene ble byttet ut og fikk et kristent innhold. Vi vet at det var slik, men tenker vi noen ganger over dette paradokset, tro?

Historien gjentar seg eller noen prøver å gjenta historien.

Vi hadde paver og prester som velsignet soldater på vei ut i krig for å drepe. Forfølgelsen av jødene ble stilletiende akseptert av våre kristne ledere. Seks millioner ble forfulgt og drept. Har vi glemt det? Og vi kalte oss kristne.

Får vi det bedre med blasfemi
På 1500-tallet ble muslimene jaget ut av Europa, jøder og jesuitter og. I Spania feirer de fortsatt denne fordrivelsen av muslimene hvert eneste år, Moros y Christianos. Kristne og muslimer i lange opptog. Det finnes mange muslimer i Spania. Hvordan reagerer disse på denne feiringen? Noen gremmer seg sikkert i sitt hjerte men de dreper ikke.

Det er terroristene som dreper, ikke muslimene. De føler seg tråkket på når det tegnes bilder av Profeten Muhammed. For dem er det blasfemi. Hva er blasfemi for oss andre? Og må vi tråkke på andres helligheter og tro i ytringsfrihetens navn? Hva blir bedre av det? Blir det mer samhold og fred? Blir det færre terrorister?

Vi mangler folkeskikk
For meg er ytringsfriheten viktig. Den skal ikke knebles og den kan ikke knebles heller. Men å bruke blasfemi når man vet at det skaper mer hat og farlige situasjoner, er det lurt?

Vi lærer barna våre respekt for andre og at mobbing er galt. Hvordan skal vi forklare dem at mobbing gjennom media er helt ok? Vanlig folkeskikk er mangelvare over alt.

Handler vi i brorskapets ånd
Journalistenes Vær varsom plakat sier:

”Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre…Vis respekt for menneskers egenart, privatliv, rasenasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.”

Menneskerettighetenes artikkel 1 sier:

Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.

Så hva skal vi da si når noen bruker ytringsfriheten til å tråkke på andres helligheter og tro? At det er god folkeskikk og ytringsfrihet?

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.