La oss ikke glemme Khaled – la oss stoppe PEGIDA

Bilde av Khaled. Foto: remembering-khaled.org

Khaled er død. Mandag kveld gikk Khaled ut for å handle. Han kom aldri hjem. Liket hans ble funnet i en pøl av blod neste morgen i bakgården til huset der han og hans venner bodde. Han ble knivstukket i halsen og magen.

Björn Fröhlich
Om Björn Fröhlich (6 artikler)
Björn Fröhlich (f. 1982) er litteraturviter og underviser i norsk som fremmedspråk. Han er ikke noen ekspert på landbruk, men er glad i dyra, miljøet og helsa si.
Khaled flyktet fra det brutale diktaturet i Eritrea og søkte beskyttelse i Tyskland. Han ble bare tjue år gammel.
Hvorfor ble Khaled drept? Det er det for øyeblikket ingen som veit, heller ikke jeg. Men hans død retter oppmerksomheten mot det rasistiske klimaet som Khaled måtte leve i. Vennene hans forteller at de lot være å forlate huset på mandagskvelder. De turte ikke. Stemningen i Dresden rett etter PEGIDA-demonstrasjonene var for aggressiv til at flyktningene fra det eritreiske miljøet våget seg ut. Gang på gang sto PEGIDA-demonstranter etter demonstrasjonene foran døra deres og sparket mot den mens de slang ut fornærmelser og trusler. Det er også blitt malt to hakekors ved inngangen rett før nyttårsaften.

LES OGSÅ: Statsrasismen lever

Trusler og rasisme i hverdagen
Flyktningene opplever at Dresden preges av et rasistisk klima selv om, eller kanskje nettopp fordi det finnes ytterst få flyktninger i Dresden. Til og med i byens offisielle integrasjons-konsept kan en lese den overraskende åpne innrømmelsen: flyktningene kommer ikke frivillig til Øst-Tyskland og forlater det igjen så raskt som statusen deres tillater det. Flyktningene forteller om regelmessige overgrep på åpen gate, at folk reiser seg når de setter seg ned hos dem på bussen og at de blir møtt med trusler og fornærmelser i hverdagen.

LES OGSÅ: Rasismen vokser i Europas hjerte, så også antirasismen

Angrepet av nazister
Det var også i Dresden at beboerne i bydelen Laubegast ved hjelp av en underskriftskampanje og trusler forhindret at et hotell ble brukt som bosted for flyktninger. Det var i Dresden at en gruppe kurdere ble angrepet av dusinvis av nazister og hooligans med pepperspray, teleskopkøller og elektro-sjokkere etter en PEGIDA-demonstrasjon 22. desember.

LES OGSÅ: Rasisme og antirasisme i vår tid

Middelklassens rasisme
PEGIDA manifesterer rasismen til den såkalte borgerlige midten. PEGIDA er nå også kommet til Norge. I motsetning til Dresden der de samler mange tusener av islamofobe, møtte bare omtrent 190 personer opp i Oslo forrige mandag. PEGIDA er farlig. Den massive fremmedfiendtlige mobiliseringen i Dresden skaper en rasistisk atmosfære som danner bakgrunn og legitimering for rasistiske overgrep. La oss sørge for at vi aldri får oppleve slike tilstander i Oslo.
La oss stoppe PEGIDA før de har vokst seg store. Møt opp på motdemonstrasjonen i morgen (mandag) kl 18 på Youngstorget.

Teksten blir sampublisert med Motmakt.no

LES OGSÅ: Uansett hve som drepte Khaled må vi stå i mot PEGIDA

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.