Tyskland fikk sin første sosialistiske delstatspresident

Foto: "Die Linke", Thüringen

«Die Linke»-politikeren Bodo Ramelow ble fredag historisk da han ble den første sosialistiske delstatspresident i Tyskland siden gjenforeningen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Christian Boger

Ramelow, som representerer venstrepartiet «Die Linke» ble valgt til president i delstatsforsamlingen i Thüringen etter et samarbeid mellom «Die Linke», «De Grønne» og det sosialdemokratiske SDP.

På venstresiden i tysk politikk blir den nye koalisjonen ønsket velkommen og flere fremtredende politikere tror nå at man med dette samarbeidet har en stor mulighet til å virkelig kunne begynne jobben med å endre dagens tyske politikk.

Historisk mulighet
— De nye koalisjonen vil modernisere Thüringen og vi vil dette fokus på sosialt samhold, bygging av økonomisk suksess og tiltak for å bedre miljøet, forteller «Die Linke»-leder Katja Kipping.

Hun håper nå at koalisjonen man har klart å skape i delstaten vil få innvirkning på samarbeidet også i andre tyske stater framover,

— Hvis vi klarer å utvikle samarbeidet på riktig måte er dette et viktig signal også til disse partiene i andre delstater og vi håper at riksdagsvalget i 2017 kan gi oss så mange delstatsforsamlinger som mulig med et rød-grønt flertall.

LES OGSÅ: Udemokratisk og farlig valgseier i Tyskland

 Støtter øst-tyske interesser
Den tyske valgeksperten Oskar Niedemayer mener mye av suksessoppskriften bak «Die Linke» ligger i den vidt forskjellige opptreden blant velgere i de østlige og de vestlige delene av Tyskland.

— Til tross for at partiet må representere alle tyske velgere og deres behov har partiet klart å framstå som en troverdig tilhenger av av interessene hos befolkningen i de østlige delene av landet.

Han mener også partiets fokus på sosiale forskjeller og ønsket om å innføre en nasjonal minstelønn har vært en viktig del av partiets vei mot å kunne bli en viktig faktor i tysk politikk.

— Det som nå gjenstår er at man kan få gjennomslag for saker på nasjonalt plan men dette er vanskelig så lenge ingen andre partiet ønsker å samarbeide med dem i Riksdagen.

«Die Linke» har også tidligere hatt mulighet til å få reell makt men den gang, etter valget til Riksdagen i 2013, valgte sosialdemokratene nasjonalt ikke å samarbeide med partiet på grunn av deres politiske standpunkter og valgte å støtte en koalisjon mellom de konservative og kristendemokratene til tross for et rød-grønt flertall i Riksdagen.

Utenrikspolitisk slagside
Det er særlig på det utenrikspolitiske plan «Die Linke» skiller seg ut i dagens tyske politikk. Partiet har tydelig vist avstand mot krigen i Libya og den stadig økningen av militærbudsjettene i Europa til tross for tider med sosial og økonomisk krise i mange land. Partiet har også tatt til orde for at man nå må få til en tett dialog og avspenning i forholdet mellom Europa og Russland.

— Mye av støtten til partiet kan sees i sammenheng med at man er det eneste partiet som ikke ønsker tysk deltagelse i militæroperasjoner utenlands og mange av deres nye tilhengere er nok av den oppfatning at partiet er det eneste som har en spiselig utenrikspolitikk, understreker lederen av Berlin-kontoret til European Council on Foreign Relations, Olaf Böhnke overfor Der Spiegel.

Partiet har også vært klare på at man mener regjeringen må avslutte de økonomiske sanksjonene man har satt i gang mot Russland under Ukraina-konflikten.

— Sanksjoner var en helt feil reaksjon helt fra starten av og disse bør nå fjernes. Den ensidige partiskheten de vestlige landene har vist i denne konflikten har bare oppmuntret myndighetene i Kiev til å fortsette krigen, sier partiets utenrikspolitiske talskvinne Sarah Wagenknecht.

 Minstelønn og forbud mot midlertidig arbeidskraft
Når det gjelder innenrikspolitikken har partiet særlig utmerket seg ved å kreve at det innføres en minstelønn.

— Vi krever at det nå blir innført en nasjonal minstelønn og at det et forbud mot midlertidig arbeidskraft. Vi krever at alle som er midlertidig ansatt blir omgjort til fast ansatte, understreker Kipping.

Partiet er på hjemmebane også svært opptatt av å få til en reform av skolevesenet. En institusjon man mener ikke gir alle tyske barn like muligheter til en fullgod utdanning.

— Vi mener at alle barn skal ha rett til en gratis og god utdanning helt fra barnehage og opp til gjennomført universitetsutdanning.

 Store protester
Koalisjonen i Thüringen og valget av Ramelow har ført til store protester fra både vanlige borgere og politikere over hele Tyskland. Både forbundskansler Angela Merkel og forbundspresident Joachim Gauk har uttalt seg meget kritisk til den innflytelsen venstrepartiet nå vil få i delstaten.

— Det er helt utrolig og lite heldig at Karl Marx sitt tankegods blir en del av staten og dens ledelse, uttaler forbundskansler Merkel.

Samarbeidet i Thüringen skremmer den jevne tysker. Mange er nå redde for at autoritære tanker og holdninger fra det tidligere Øst-Tyskland igjen skal få fotfeste innen politikk og maktapparat.

Distanserer seg
Ramelow mener kritikken mot hans parti og koalisjonen er overdrevet og understreker at de på ingen måte er noen representanter for det tidligere øst-tyske regimet.

— Hverken jeg eller partiet er representanter for det tidligere øst-tyske regimet og vi har heller ikke noen ønske om å gjeninnføre dette, sa han under innsettelsestalen fredag.

«Die Linke»har siden partiets oppstart hatt stor appell blant velgere i det gamle Øst-Tyskland og har deltatt som mindre partnere i ulike koalisjoner i det gamle øst. Valget av Ramelow er dog første gang partiet virkelig har fått en maktposisjon i tysk politikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Tyskland fikk sin første sosialistiske delstatspresident

  1. Bør Tyskland bli til et lebensraum for tyrkere, albanere, afrikanere og andre MENA-folk? Jeg mener ikke det. Alle folk har rett til å eksistere i sine egne land, også tyskere. Ellers er man en rasist.som støtter folkemord på hvite mennesker. Jeg tviler sterkt på at Die Linke noensinne kommer til å komme med gode forslag som kan få slutt på massinnvandringen.

Kommentarfeltet er lukket.